Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!

ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!
ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!
4 Ocak 2025 Cumartesi Okuma 6.858

‘Sokak sütçüleri’ nostaljiye dönüşse de çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor!

Çiğ sütü kaç dakika kaynatmalı?

Doğru tüketilmediğinde sağlığa ciddi zararlar verebilir! 

Kimileri doğal, işlenmemiş ve taze olduğu düşüncesiyle, kimileri de marketlerdeki ambalajlı sütlere göre daha ekonomik bulduğundan çiğ süt almayı tercih ediyor. Geçmişte sokak sütçülerinin evlerin kapısına getirdiği ve güğümlerinden sürahilere boşalttığı dönem artık pek çoğumuz için nostaljik bir anı olsa da, çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor. Ancak dikkat! Bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor! Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz “Yapılan çalışmalar; çiğ sütün gerekli koşullar sağlanmadan tüketilmesinin bazı kişilerde böbrek yetmezliğinden felce dek çok ciddi hatta yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabildiğini gösteriyor” diyor. Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, herhangi bir  ısıl işlem uygulanmadan satılan sütlerin tüketimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

  • Kaynatma süresine dikkat edin!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kocagöz “Çiğ süt zararlı mikroplar taşıyabileceği için insan sağlığına riskini ortadan kaldırmak ve mikrobiyolojik güvenliğini sağlamak amacıyla kaynatma, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerle mikroplar yok edilir. Sağlık riskleri nedeni ile Dünya Sağlık Örgütü insanların çiğ süt veya çiğ süt ürünlerinin (taze, yumuşak peynir çeşitleri, dondurma, yoğurt) bu tip işlemlere girmeden tüketilmemesini önermektedir. Genel anlamda kaynatma işlemi ev ortamında çiğ sütlere uygulanır. Kaynatma süresi süt içindeki mikrop ve mikroplardan gelen toksinleri yok etmek için en az ortalama 15-20 dakika olmalıdır” diyor. 

  • Ciddi hastalıklara yol açabilir!

Çiğ süt; Salmonella, E.col ve toplumda isimleri bilinmeyen birçok tehlikeli bakteriler içerebilir. H5N1 (kuş gribi) virüsüyle enfekte ineklerden alınan çiğ sütte bu virüsün bulunduğu tespit edilmiştir. Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri (peynir, kaymak, dondurma vb) özellikle toksoplazma enfeksiyonu açısından da ciddi risk taşır ve gebelere bulaştığında bebekte kalıcı hasarlara yol açma riski taşır. Seyahatlerde de bu tür gıdalar, bulaşıcı hastalıklar açısından önemli bir risk oluşturur. 

  • Soğuk zincir çok önemli!

Çiğ sütün; hayvanın sağılmasından sütün şişelenme işlemine ve tüketiciye ulaştırılmasına dek tüm aşamalarda mikrop taşıma riskini ortadan kaldırarak sağlığa zarar vermesini önlemek için soğuk zincire çok önem verilmelidir. Bu nedenle sütün sağılmasından sonra en kısa zamanda soğuk zincir sistemine girmesi gerekmektedir. Bu süre en fazla ilk 4 saattir. 

  • Risk grubundakiler dikkat!

Çiğ sütteki bakteriler; çiğ süt içen veya çiğ sütten yapılmış yiyecekler tüketen herkesin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bazı insanlar çiğ sütteki bakterilerden dolayı hastalıkları karın ağrısı, kusma, bazen kanlı ishal, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrısı gibi şikayetlerle geçirse de, bazılarında ölüme bile neden olabilir. Bu grup bireyler şunlardır: Hamileler, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler, kalp ve böbrek hastalıkları ve diyabeti olanlar ile HIV enfeksiyonu veya organ nakli alıcıları. 

  • Pastörizasyon sütün besin değerini azaltmaz!

Toplumumuzda pek çok kişi pastörizasyon işleminin, süte zarar verdiğini ve besin değerini azalttığını, çiğ sütün güvenli ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Oysa bu düşüncenin doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz şöyle konuşuyor: “Pastörizasyon işlemi sütteki zararlı mikroorganizmaları yok ederken, bu süreçlerde sütün besleyici değerinde değişikliğe neden olmaz! Vitamin ve besleyici protein değerinin düşmesi kaygı duyulacak kadar anlamlı miktarlarda değildir. UHT süt de; yüksek ısı derecesiyle çiğ sütün kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerinde en az değişikliğe yol açarak, bozulma yapabilen tüm mikropların UHT (Ultra High Temperature) işlemi ile yok edilmesidir. Yüksek ısı uygulanması sırasında  sütte   saptanan besin değerlerindeki değişimler (örneğin vitamin)  gıda etkinliği açısından önemsiz düzeyde düşüktür. Sonuç olarak  bu işlemler ile mikroorganizma riski olmadan besin değeri korunmuş olmaktadır.”

 

Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri
Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne Sağlık Dokunuşu
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne Sağlık Dokunuşu
Vücudunuza Kene Yapışırsa Sakın Paniklemeyin: Yanlış Müdahale Ölümcül Virüsü Hızlandırabilir!
Vücudunuza Kene Yapışırsa Sakın Paniklemeyin: Yanlış Müdahale Ölümcül Virüsü Hızlandırabilir!
Sosyal Fobiler Ergenlikte Zirve Yapıyor, Sosyal Medya da Bu Durumu Destekliyor!
Sosyal Fobiler Ergenlikte Zirve Yapıyor, Sosyal Medya da Bu Durumu Destekliyor!
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Sıcak Çarpması Uyarısı: Riskli Gruplar Dikkat!
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Sıcak Çarpması Uyarısı: Riskli Gruplar Dikkat!
Kabızlık: Yaşam Kalitesini Düşüren Sessiz Tehdit
Kabızlık: Yaşam Kalitesini Düşüren Sessiz Tehdit
Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlemede Etkili
Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlemede Etkili
ASHEP Eğitimi Başarıyla Tamamlandı!
ASHEP Eğitimi Başarıyla Tamamlandı!
Güneş Gözlüğünüz Hem Şık Hem Koruyucu Olsun!
Güneş Gözlüğünüz Hem Şık Hem Koruyucu Olsun!
Burun akıntısını hafife almayın, çünkü!
Burun akıntısını hafife almayın, çünkü!
İşkolik misiniz, Yoksa Tükenmek Üzere misiniz?
İşkolik misiniz, Yoksa Tükenmek Üzere misiniz?
Karın Şişkinliğine Son! Uzmanından 7 Etkili Çözüm ve Önemli Uyarılar
Karın Şişkinliğine Son! Uzmanından 7 Etkili Çözüm ve Önemli Uyarılar
Anne babalar dikkat! ÇOCUKLARI GÖZETLEYEN 5 YAZ HASTALIĞI!
Anne babalar dikkat! ÇOCUKLARI GÖZETLEYEN 5 YAZ HASTALIĞI!
Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor!
Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor!
Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor
Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Öz’den Eskişehir’e Önemli Ziyaret!
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Öz’den Eskişehir’e Önemli Ziyaret!
Beko Eskişehir Buzdolabı İşletmesi "Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri" Sertifikasını Aldı!
Beko Eskişehir Buzdolabı İşletmesi "Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri" Sertifikasını Aldı!
Eskişehir Halk Sağlığı Bülteni’nin Temmuz Sayısı Yayımlandı!
Eskişehir Halk Sağlığı Bülteni’nin Temmuz Sayısı Yayımlandı!
Eskişehir’de SMA Bölge Laboratuvarı Kuruldu
Eskişehir’de SMA Bölge Laboratuvarı Kuruldu
Yaz Aylarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!
Yaz Aylarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!
Yaz Aylarında Artan Göz Hastalıklarına Dikkat!
Yaz Aylarında Artan Göz Hastalıklarına Dikkat!
Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli
Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!
Bunaltıcı Sıcaklar Ruh Sağlığımızı da Tehdit Edebiliyor!
Bunaltıcı Sıcaklar Ruh Sağlığımızı da Tehdit Edebiliyor!
Eskişehir, Türkiye’nin 4. SMA Laboratuvarı’na Kavuştu
Eskişehir, Türkiye’nin 4. SMA Laboratuvarı’na Kavuştu
YAZ SPORLARINDA EN SIK YAPILAN 5 YANLIŞ!
YAZ SPORLARINDA EN SIK YAPILAN 5 YANLIŞ!
Çocuklar İçin Yazın Tatlı Tehlikesi: Diş Çürüklerine Karşı 5 Önlem…
Çocuklar İçin Yazın Tatlı Tehlikesi: Diş Çürüklerine Karşı 5 Önlem…
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı Hız Kesmiyor
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı Hız Kesmiyor
ASHEP Eğitim Becerileri Eğitimi Eskişehir’de Başladı: 11 İlden Sağlıkçılar Katılıyor!
ASHEP Eğitim Becerileri Eğitimi Eskişehir’de Başladı: 11 İlden Sağlıkçılar Katılıyor!
Sağlık Bakanlığı’ndan 18 Bin Personel Alımı Müjdesi
Sağlık Bakanlığı’ndan 18 Bin Personel Alımı Müjdesi
Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!
Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!
Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor!
Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor!
Her 8 Kadından Biri Risk Altında
Her 8 Kadından Biri Risk Altında
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne "Erişilebilirlik Belgesi" Verildi!
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne "Erişilebilirlik Belgesi" Verildi!
YAZ AYLARINDA GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN  6 HASTALIK!
YAZ AYLARINDA GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN 6 HASTALIK!
Uzmanlardan "Hazır Kahve" Uyarısı: Görme Kaybı Riskini Artırıyor Olabilir!
Uzmanlardan "Hazır Kahve" Uyarısı: Görme Kaybı Riskini Artırıyor Olabilir!
Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!
Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!
Migren Tehlikesine Dikkat! Türkiye’de Her 100 Kişiden 21’i Migren Hastası
Migren Tehlikesine Dikkat! Türkiye’de Her 100 Kişiden 21’i Migren Hastası
Türkiye’de Bir İlk: Adalar Aile Sağlığı Merkezi’nde GETAT Uygulamaları Başladı!
Türkiye’de Bir İlk: Adalar Aile Sağlığı Merkezi’nde GETAT Uygulamaları Başladı!
ABD’den Eskişehir’e Umut Yolculuğu
ABD’den Eskişehir’e Umut Yolculuğu
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!
Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?
Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?

Bunlar da ilginizi çekebilir