Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve

Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
10 Mayıs 2024 Cuma Okuma 2.753

Yaz mevsimi yalnızca deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Yaz aylarına özel meyveleri de sofralarımızdan eksik etmememiz gerekiyor. Yaz meyvelerinin vitamin, mineral, lif ve antioksidan açısından oldukça zengin bir sağlık deposu olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Zengin vitamin, mineral ve antioksidan içerikleriyle, mevsiminde tüketilen yaz meyveleri dengeli bir beslenme planının önemli bir parçası. Özellikle meyvelerde bulunan C vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, lifler sindirim sistemimizi düzenliyor ve kalp sağlığımızı destekliyor. Ayrıca, antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarları azaltıyor, kanser riskini düşürebiliyor” açıklamasında bulundu.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, 6 yaz meyvesinin sağlık marifetlerini paylaştı.

Üzüm

İçeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra sağlığımız için önemli olan pek çok bileşene sahip. Özellikle siyah üzüm, resveratrol içeriği sayesinde kalp ve damar sağlığında iyileştirici etkiye sahip. Demir içeriği sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlar için kan üretimine destek olur. İçeriğindeki karotenoid sayesinde göz sağlığına katkı sağlar. Potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürür ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ancak glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini hızlı yükseltip düşüren bir meyve olduğu için özellikle diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir.

Kavun

Selenyum, beta karoten, C vitamini ve bazı antioksidan maddeleri bakımından zengindir. Bu sayede oksidatif stresi önleyerek serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. C vitamini sayesinde cilt sağlığına da olumlu katkıları bulunur. İçeriğindeki beta karoten göz sağlığına iyi gelir. Yüksek su ve lif içeriğiyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Potasyum içeriği ise kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ancak fazla tüketimi ishale neden olabilir. Glisemik indeski yüksek bir meyve olduğu için diyabet hastalarının dikkatli tüketmesinde fayda var.

Karpuz

Karpuz deyince akla likopen gelmeli. Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı rengini veren bir antioksidandır. Besinler yoluyla aldığımız likopen kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanser ve kemik erimesi gibi birçok hastalığa iyi gelir. Karpuz ayrıca içeriğindeki sitrülin ve arginin sayesinde kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu lezzetli meyve sahip oduğu magnezyum ve potasyum sayesinde kas ağrılarına ve kramplara iyi gelirken, A, B6 ve C vitaminleri açısından da zengindir. Yüzde 90’dan fazlası su olduğu için vücudun özellikle yaz aylarında sıvı ihtiyacını karşılar. Lif içeriğiyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. 

Çilek

Çilek C, K, E ve B grubu vitaminlerini içerir. Mineral olarak da kalsiyum, demir, magnezyum ve bakır açısından zengindir. İçerdiği antioksidanlarla kanserden koruyucu etkiye sahip. LDL dediğimiz kötü huylu kolesterolü düşürücü etkisi de var. Ayrıca kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini düşürür, içerdiği B9 vitaminiyle yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir

Önemli!

Alerjik besinlerden biri olan çilek, deride alerjiye bağlı çeşitli reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca çilek pestisit içeriğinden dolayı yıkandıktan sonra 5-10 dakika karbonatlı suda bekletilmeli, ardından tekrar yıkandıktan sonra tüketilmeli. Pestisit; besinleri haşere, bakteri ve virüsten korumak için tarımda kullanılan kimyasal bir maddedir.

Erik

Yüksek oranda C vitamini içeriğinin yanı sıra, A, K ve B grubu vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve antioksidanlar içerir. C vitamini içeriğiyle demir emilimini artırır. K vitamini ve magnezyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Diş etini güçlendirir. A ve C vitamini sayesinde vücutta kolajen üretimini destekleyerek kırışıklıkların oluşumunu geciktirir. İçerdiği beta karoten ile göz sağlığını korur. Lifli olduğu için tokluk sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar ve kabızlığı önler. Kan şekerini dengelemeyi destekler. Bu nedenle diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir. Ancak erik ve tuz tüketimine dikkat edilmeli özellikle de böbrek ve tansiyon hastaları eriği tuzla tüketmemeli.

Kiraz

A, C, B ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum, manganez ve bakır mineralleri içerir. Özellikle A vitamini ve potasyumdan zengindir. Vücudun sodyum-potasyum dengesini sağlayarak tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Vücuttan ürik asidin uzaklaştırılmasına yardımcı olur, gut ve eklem ağrılarına iyi gelir. Egzersiz sırasında inflamasyonu azaltır ve egzersiz sonrasında hızlı toparlanma sağlar. Melatonin içeriğiyle iyi ve kaliteli bir uykuyu destekler. Bol C vitaminiyle yaşlanma karşıtı etkisi de bulunur. Diyabet hastaları için ideal bir meyvedir. Yüksek lif içeriğiyle kabızlığa iyi gelir. Fazla tüketimi ishal yapabilir. Kalp ve tansiyon sorunu yaşayanlar kirazı dikkatli tüketmeli.



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Dikkat! Omuz ağrısı parkinson belirtilerinden biri olabilir
Dikkat! Omuz ağrısı parkinson belirtilerinden biri olabilir
Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?
Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?
Tatlı krizini yenmenin 8 püf noktası!
Tatlı krizini yenmenin 8 püf noktası!
Beyin sağlığını korumanın 8 yolu
Beyin sağlığını korumanın 8 yolu
Dereotu Faydaları Nelerdir? Ne Kadar Tüketmeliyiz?
Dereotu Faydaları Nelerdir? Ne Kadar Tüketmeliyiz?
Eskişehir’de mesai dışı poliklinik yapan hastaneler ve branşlar
Eskişehir’de mesai dışı poliklinik yapan hastaneler ve branşlar
Bahar alerjisinin astıma dönüşmemesi için!
Bahar alerjisinin astıma dönüşmemesi için!
Sessiz katil hipertansiyon
Sessiz katil hipertansiyon
Çocuklarda Obezite Neden Arttı?
Çocuklarda Obezite Neden Arttı?
Evini evcil hayvanlarla doldurmak da bir hastalık!
Evini evcil hayvanlarla doldurmak da bir hastalık!
Sabahları yorgun kalkıyorsanız dikkat!
Sabahları yorgun kalkıyorsanız dikkat!
Modern Dünya’da Online Terapinin Avantajları
Modern Dünya’da Online Terapinin Avantajları
50 yaşın üzerindeki her 4 kişiden 1’i hipertansiyon hastası
50 yaşın üzerindeki her 4 kişiden 1’i hipertansiyon hastası
Vitamin kokteyllerindeki ölümcül tehlikeye dikkat!
Vitamin kokteyllerindeki ölümcül tehlikeye dikkat!
En zor ameliyatlar bu yöntemlerle izsiz gerçekleştiriliyor!
En zor ameliyatlar bu yöntemlerle izsiz gerçekleştiriliyor!
“Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi”
“Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi”
18 Mayıs Avrupa Obezite Gününe Özel Etkinlikte En Küçük Katılımcı Nil Bebek Oldu
18 Mayıs Avrupa Obezite Gününe Özel Etkinlikte En Küçük Katılımcı Nil Bebek Oldu
Kalp krizinde bu hataları asla yapmayın!
Kalp krizinde bu hataları asla yapmayın!
Kemik sağlığına iyi gelen besinler!
Kemik sağlığına iyi gelen besinler!
Ayak Bileğinde Bu Şikayetler İhmale Gelmez!
Ayak Bileğinde Bu Şikayetler İhmale Gelmez!
Tuvalette uzun oturmak hasta ediyor!
Tuvalette uzun oturmak hasta ediyor!
ESOGÜ Hastanesi’nde Anneler Günü Unutulmadı
ESOGÜ Hastanesi’nde Anneler Günü Unutulmadı
’MHRS’de yeni dönem!’
’MHRS’de yeni dönem!’
Dikkat! Sağlığımızı tehdit eden bu alışkanlıklar çok yaygın!
Dikkat! Sağlığımızı tehdit eden bu alışkanlıklar çok yaygın!
Tokofobi Nedir? Kimler de Görülür?
Tokofobi Nedir? Kimler de Görülür?
Sırt Ağrısı Omurga Tümörü Habercisi Olabilir
Sırt Ağrısı Omurga Tümörü Habercisi Olabilir
Ergenlik Döneminde Depresyona Dikkat!
Ergenlik Döneminde Depresyona Dikkat!
Meme Kanseri İçin Mucizevi Önlem: Mamografi
Meme Kanseri İçin Mucizevi Önlem: Mamografi
5 adımda öfkenizi kontrol altına alın
5 adımda öfkenizi kontrol altına alın
Kapalı yerde kalma korkusu olanlar da artık MR çektirebilecek
Kapalı yerde kalma korkusu olanlar da artık MR çektirebilecek
Yağdan kilo vermenin 6 püf noktası!
Yağdan kilo vermenin 6 püf noktası!
Çocuklar İçin Doğru Egzersiz Çok Önemli
Çocuklar İçin Doğru Egzersiz Çok Önemli
Günümüzün en yaygın sindirim sorunlarından “İrritabl Bağırsak Sendromu”
Günümüzün en yaygın sindirim sorunlarından “İrritabl Bağırsak Sendromu”
Crohn Hastalığı Nedir? Nasıl Beslenmeliyiz? Nelerden Kaçınmalıyız?
Crohn Hastalığı Nedir? Nasıl Beslenmeliyiz? Nelerden Kaçınmalıyız?
D vitamininin fazlası da çok zararlı!
D vitamininin fazlası da çok zararlı!
‘Saman nezlesi’ olarak da bilinen mevsimsel alerjik rinit zamanı!
‘Saman nezlesi’ olarak da bilinen mevsimsel alerjik rinit zamanı!
Ağız Kokusuna İyi Gelen Besinler!
Ağız Kokusuna İyi Gelen Besinler!
Parvovirüs B19 Yetişkinleri de Etkiliyor
Parvovirüs B19 Yetişkinleri de Etkiliyor
Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
Türkiye’de her 13 kişiden biri astım hastası!
Türkiye’de her 13 kişiden biri astım hastası!
Diyabetik Retinopati Hastalığında Erken Tanı Önemli
Diyabetik Retinopati Hastalığında Erken Tanı Önemli
Epilepsi Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?
Epilepsi Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?

Bunlar da ilginizi çekebilir