Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


2023 yılında suya yüzde 400 zam yapan ESKİ’den açıklama

2023 yılında suya yüzde 400 zam yapan ESKİ’den açıklama
2023 yılında suya yüzde 400 zam yapan ESKİ’den açıklama
2 Şubat 2024 Cuma Okuma 6.855

Eskişehir'de geçtiğimiz yıl şebeke suyana yüzde 400 zam yapan ESKİ Eskişehir'deki suyun ucuz olduğunu iddia etti. Geçtiğimiz yıllarda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Eskişehir Şebeke suyuna yüksek zamlar yapılmış yapılan zamlar yüzünden vatandaşlar gece yarılarına kadar su yükleme kuyruklarında kuyruklar oluşturmuşlardı. Bu zamlardan sonra 2023 yılında suyu her ay otomatik olarak zam yapma kararı alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin bu kararı sonrasında şebeke suyuna geçtiğimiz yıl yapılan zam yüzde 400 olmuştu. 

ESKİ tarafından sürekli olarak yapılan açıklamalarda ESKi'nin giderlerinin anca karşılandığı için fiyatların normal olduğu iddia edilse de sık sık bütçe fazlası veren ESKİ'nin bu paraları ESKİ yatırımları için kullanmayarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aktarması konusunda ise kamuoyunu tatmin eden hiç bir açıklama geçtiğimiz sürede kamuoyuyla paylaşılmadı. 

Daha önceki sürelerde 30-40 milyon lira giti bütçe fazlalarını Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aktaran ESKİ en son 124 milyon lira parayı yatırım yapmak yerine yine Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aktardı. Bu konuda belediye meçlisinde ve yine yerel medyada yer alan "bu para neden yatırım için kullanılmadı? bu para nerede kullanıldı" gibi sorulara yanıt vermeyen ESKİ, dün akşam Habertürk televizyonunda katıldığı programda su fiyatlarını düşürme sözü veren Nebi Hatipoğlu'na üstü kapalı yanıt verdi. 

Bu kadar hızlı yanıt verebilen ESKİ'ye bir kez daha soralım son olarak bütçe fazlası diye Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aktarılan 124 milyon lira neden eksik hizmetleri tamamlamak için kullanılmadı?

ESKİ hala su arıtma tesislerinde kapasitenin yüzde 30 fazlasını arıtmak zorunda kalmaya devam ediyor mu?

ESKİ tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

     “Son günlerde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan bazı siyasi parti mensuplarının hiçbir bilgi ve belgeye dayanmayan, kamuoyunu yanıltıcı ve dezenformasyon içeren söylemleri nedeniyle bilgilendirme yapılması gerekliliği doğmuştur.

Eskişehir bir büyükşehirdir ve ancak diğer büyükşehirler ile kıyaslanabilir. Eskişehir’in Afyon ile kıyaslanması, mevzuatın da, belediyeciliğin de bilinmediğinin göstergesidir. Kıyaslama diğer büyükşehirlerle yapılırsa, Eskişehir’de su fiyatlarının yüksek olmadığının görülebileceğini de belirtmek isteriz.

Eskişehir’de şebekeden verilen suyun kalitesi konusundaki iddialar ise sadece mesnetsiz ve yanlış olmakla kalmayıp, kamuoyunda korku ve endişe yaratma riski olan sorumsuz iddialardır. Konu hakkında ulusal bir kanalda dile getirilen iddialar, şehrimizi ziyaret etmeyi düşünen vatandaşlarımız için de caydırıcı bir nitelik arz etmektedir. Bu tür iddiaları dile getirmeden önce Genel Müdürlüğümüze müracaat edilseydi, böyle sorumsuzca açıklamalara meydan vermeyecek bilgilendirme, seve seve yapılırdı. Benzeri bilgiler İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden de pekâlâ edinilebilirdi.

Su, hassas bir konudur, siyasi menfaatler için kurban edilmemelidir.”

Hatipoğlu: 2 sene içerisinde çeşmemizden akan suyu içilebilir duruma getireceğiz

Su ücretinde yüzde 40 indirim yapacağım

Eskişehir'de su problemimiz var. Suyun fiyatı 22 lira 47 kuruş. Afyon'da 6 lira 58 kuruş. Neredeyse 4 katı. İnsanlar bu durumdan inanılmaz rahatsız. Eskişehir'de belediyemizin kaynak üretememe gibi sorunu var. Bilançosunu izlediğimizde belediyenin yüzde 90 giderlerinin hepsi merkezi hükümetten gelen kaynakla karşılanıyor. Onun dışında diğer belediyeler gibi kaynak üretme şansı ve kabiliyeti olmadı bugüne kadar. Biz geldiğimiz gibi sudan kâr ediyorum demeyeceğiz. Maliyetin üstüne biraz kâr koyacağız. Yaklaşık 4 milyarlık yatırım yapıp, suyu 2 sene içinde içilebilir seviyeye getireceğiz. Şu anda bırakın içmeyi, çay dahi demleyemiyoruz.

2 sene içerisinde çeşmemizden akan suyu içilebilir duruma getireceğiz

Eskişehir’de suya 1 yılda Yüzde 400 zam

EBB’ye 124 milyon aktaran ESKİ Genel Müdürü: Su pahalı olmal



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Güncel