Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


İçişleri bakanlığı, Büyükerşen ve 58 kişi için düğmeye bastı! Soruşturma başlatıldı

İçişleri bakanlığı, Büyükerşen ve 58 kişi için düğmeye bastı! Soruşturma başlatıldı
İçişleri bakanlığı, Büyükerşen ve 58 kişi için düğmeye bastı! Soruşturma başlatıldı
1 Kasım 2023 Çarşamba Okuma 3.005

Eskişehir'de şehir merkezinde yapılan o otel ile ilgili sular durulmuyor.  Daha öncede mahkemelik olan ve büyük tartışmalara neden olan o otel binası ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile 58 kişi hakkında soruşturma açılmasına izin verildi.

Eskişehir'de yapılan imar değişiklikleri ile bazı alanlarda yönetmeliklere ve kanunlara aykırı davranılması artık alışkanlık haline geldi. Daha öncede yakın zamanda Odunpazarı Belediyesi tarafından imara aykırı yapılan uygulamalar nedeniyle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından cezalar kesilmişti. 

Bunun yanında yakın zamanda Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen'in eşinin tarlasına kaçak bina yaptığı ortaya çıkmış ve yaşanan tartışmalar sonrasında kamuoyunda Türkiye gündemine bile gelen tarla üzerine kaçak villa nedeniyle en son Tepebaşı Belediyesi tarafından ceza kesilmişti. 

Yine yakın zamanda tartışma konusu olan bir zamanlar TMO'ya ait olan siloların bulunduğu alanın Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkarılması gündeme gelince bu alanın da benzer bir imar değişiklikleri ile önce park alanı sonra ise ticari alan yapılarak şuanki haline getrildiği gündeme gelmişti. 

Yine Belediyeye Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından belediye hizmet alanı olarak belediye hizmet alanı olarak kullanılması şartı ile tahsis edilen eski otobüs bakım merkezini belediye ticari alana çevirerek milyonlar harcamış ancak mahkeme kararı nedeniyle burayı hala kullanamıyor. 

Bunun yanında yine yakın tarihte yıkılan Kurtuluş Kapalı Pazaryerinde de benzer bir imar sıkıntısı nedeniyle tekrar belirtildiği gibi yeni bir kapalı pazaryeri inşaatı başlayamadı. 

Yıllar önce "Gölet manzaralı arsa" satış ilanı ile ortaya çıkan ve içinde Büyükşehir belediyesi bürokratları ve Anadolu Üniversitesindeki öğretim görevlilerin de bulunduğu Sarısungur'daki skandalda ortaya çıkan imar ve çevre kanunlarına aykırı olarak gölet yanına inşaa edilen ve yasal olmadığı için yarım kalan Sarısungurdaki anfi tiyatro kalıntısı da bu kuralsızlığın ve cezasızlığın anıtı olarak hala gölet yanında dimdik duruyor. 

Sürekli olarak imar değişiklikleri ile yapılan bu tarz uygulamalar sık sık gündeme gelsede sorumlular bu konuda ceza almadığı için her defasında yeni bir uygulama daha yapılıyor. En fazla kamu zararı olarak sonuçlanan bu uygulamalardan en sonuncusu ise şehir merkezindeki yine imar kuralları esnetilerek yapılan Otel oldu. Bu bina uzun süredir gündemde ve en son İçişleri bakanlığı savcılığa bu konu ile ilgili soruşturma izni verdi.

Büyükerşen ve 58 kişi hakkında soruşturma açılacak 

Eskişehir’de sosyal kültürel tesis alanı olarak belirlenen arsaya mevzuata aykırı bir şekilde otel inşa edildiği gerekçesi ile geçtiğimiz dönemde de mahkeme durdurma kararı vermiş otel olarak kullanımına izin verilmemişti. Daha sonra ise tekrar kullanıma açılan otelle ilgili en son gelişmeye göre Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de bulunduğu 59 kişi hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açıldı.

Yılmaz Büyükerşen Bulvarında bulunan 4152 ada 6 parsel bölümünde bulunan arsa, Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal ve kültürel tesis olarak belirlenmiş ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştı. 

Belirtilen 831 metrekarelik arsa ardından 8 Ağustos 2015 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde alınan kararla 30 yıllığına 3 yıldızlı bir otel işletmesine verilmesine karar verildi. Bunun üzerine ihaleye çıkıldı ve otel inşaatı tamamlandı. Faaliyet göstermesi için otele çalışma ruhsatı verildi.

Ancak yapılan itirazlar sonrasında kamulaştırma ve kamu yararına aykırı ticari amaç güderek otel yapıldığı ileri sürülerek iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı 14 Eylül 2021 tarihinden iptal edildi.

Şuan içinde Yılmaz Büyükerşen ve o dönem meclis üyesi olan CHP Milletvekili Jale Nur Süllü'nün de olduğu 59 kişi ile ilgili soruşturma başlatıldı. 



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Güncel