Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Hüseyin DÜŞ



Hüseyin DÜŞ

SUCUĞUNDA TADI KAÇTI!..

SUCUĞUNDA TADI KAÇTI!..
SUCUĞUNDA TADI KAÇTI!..
28 Şubat 2011 Pazartesi Okuma 28.506

 
Kıymetli dostlarım, birkaç ay önce hem tatil hem de sağlık bulmak maksadıyla ailecek Afyon Sandıklıdaki Hüdayi Kaplıcalarına gitmiştik. Güzel ve gelişmekte olan güzide bir Anadolu ilçesi olan Sandıklıya gitmişken Afyon sucuğu yemeden gelmek olmaz diye düşünerek ilçe merkezindeki esnafa sorarak o bölgede meşhur sayılan bir sucuk satın aldık. Ertesi sabah kahvaltıda yemek üzere sucuğu elime aldığımda gayri ihtiyari bir alışkanlık dolayısıyla ürün etiketini incelemeye başladım. Ne göreyim. Sucuk markasının hemen altında kangal sucuk ibaresi olduğu için etiketin kalan kısımlarını satın alırken okumamıştım. Meğer küçük yazıların olduğu yerde “ısıl işlem görmüştür” ibaresi yer almaktaydı. Bildiğim kadarıyla et ürünleri tebliğine göre sadece fermente sucukların etiketlerine sucuk ibaresi yazılabilmekteydi. Bizim sucuk diye aldığımız ürün ısıl işlem gördüğü için etiketin ön kısmına sucuk ibaresi yazılmaması gerekirdi. Bu tür ürünler “ısıl işlem görmüş sucuk benzeri üründür” ibaresi ile satılabilir. Eski tatları özlemiş olduğumuzdan geleneksel sucuk yemek düşüncesiyle almış olduğum sucuğun ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün olduğunu anlayınca ürünü aldığım yere giderek ürünü iade ettim. İade sebebim olarak, aldığım ürünün fermente sucuk görünümü verilmiş “Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün” olduğunu bildirerek yaptım. Yetkili kişi benim bu itirazıma, “Hayır beyefendi siz yanlış biliyorsunuz, sizin bildiğiniz gibi değil” şeklinde bir itirazda bulundu. Bu hususta eksik biliyorsam, araştırıp gereğini yapacağım diyerek ayrıldım.
  Şimdi biraz parmak basalım bu sucuk meselesine. Bildiğimiz Türk tipi sucukta, sarımsak ve birtakım baharatlar ile ette fermantasyon sağlanır. Yani sucuk, et, yağ ve baharat karışımının içerisinde meydana gelen kimyasal reaksiyonlarla farklı lezzette ve daha uzun kullanım süresine sahip bir ürün hâline getirilir.
  Türk Gıda Kodeksi, et ürünleri tebliğinde geleneksel "Fermente Türk Sucuğu" şöyle tarif edilir:
  Büyük baş ve küçük baş hayvan etlerinin kıyma makinesi veya kuterde çekilip, tuz ve baharat ile karıştırıldıktan sonra tabiî veya uygun suni kılıflara doldurularak belirli şartlarda fermantasyon ve kurutma işlemi uygulanarak nem oranı % 40 ve altına düşürülmüş, kesit yüzeyi mozaik görünümünde olan ısıl işlem uygulanmamış fermente et ürünüdür.
  Yetkililer son zamanlarda piyasada satılan 1-2 liralık sucuk ve salam ürünlerine karşı dikkatli olun uyarıları yapıyor. Ham maddesi kırmızı ya da beyaz et olan salam, sosis ve sucuklara "tavuk sakatatı" katılıyor ya da bol miktarda soya, baharatlarla karıştırılarak sucuk imal ediliyor. O da yetmezmiş gibi bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeniden üretim kazanlarına dökülüp, sarımsak ve baharatlarla karıştırılıp yeniden işleniyor ve satışa sunuluyor şeklinde duyumlarda almaktayız. Ayrıca bazı üreticiler, fabrikasyon sucuk, salam, sosis ürünlerini üretirken "nitrat" kullanımını arttırarak ürünün kullanma tarihini daha da uzatıyorlar. Gıda tüzüğüne göre aslında bu ürünlere binde beş oranında nitrat katılması gerekmektedir. Bu orandan fazlası önemli sağlık problemlerine ve en çok da böbreklerde tahribata neden olduğu bildirilmektedir.
  Fatih Üniversitesi tarafından et ürünleriyle ilgili "DNA inceleme" yöntemiyle bir araştırma yapıldı. İstanbul'daki 25 ayrı markaya ait 93 farklı işlenmiş et numunesinin DNA'sının incelendiği araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi. İncelenen ürünlerin %35,1'inde muhteviyatında olmaması gereken kanatlı hayvanların DNA'larına rastlandı. Markalı ve markasız birçok ürünü kapsayan araştırma sonuçlarına göre, salamdan sucuğa, sosisten jambona kadar birçok işlenmiş ve çiğ et ürününde etiket bilgilerinin aksine imalatta sahtekarlık yapılıyor. Araştırma sonucunda birçok markanın "yüzde yüz dana eti" diye sunduğu işlenmiş etlerin muhteviyatında aslında büyük oranda tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvanları kullandığı ispatlanmış oldu.
  Söz buraya gelmişken yetkililerden sucuk benzeri ürünlerin etiketlerine büyük harflerle ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ SUCUK BENZERİ ÜRÜN şeklindeki ibarelerin belirgin bir şekilde iliştirilmiş olduğunun tespiti için, denetimlerini sıklaştırmalarını diliyoruz.
  Kısacası şunu söylemek istiyorum. Sucuk severseniz fermente sucuk tercih ediniz. Çünkü ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürünlerde imalat sahtekarlığının daha çok yapılacağı muhtemeldir. Her ısıl işlem görmüş sucuk’ta kötüdür demek yanlış olur ama tercih sizin tabi. Her şeye rağmen işini hakkıyla yapan, kendi yemeyeceği gıda ürünlerini üretmeyen dürüst üreticilerin var olduğuna olan inancımız tamdır. Allah (c.c) bu gibi insanlarımızın sayısını arttırsın.

 Daha sağlıklı ve daha güvenilir gıdalar tüketeceğimiz güzel günlere kavuşmak dileğiyle. Kalın sağlıcakla… 





YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Tüm yazıları