185 bin nüfuslu Linz’in tramvaylarıyla buraya kadar
Yıllar önce tramvay konusu şehrin gündemine ilk kez Eskişehir'in ilk büyükşehir belediye başkanı rahmetli Aydın Arat tarafından getirilmişti. Ancak projeyi hazırlatan Arat'ın ömrü projeyi duyurmaya yetmediği gibi halefi olarak yerine geçen yine aynı partinin üyesi olan Orhan Soydaş da devam ettirmeyince proje rafta kaldı.
Arat döneminde ilk kez gündeme gelen tramvay projesi için hazırlanan ilk projeye Devlet Planlama Teşkilatından onay çıkmadı. Onay çıkmamasının nedeni ise nüfusun bir milyonun altında olması nedeniyle tramvay projesinin Eskişehir için stabil olmayacağı kısa ve uzun vadede yarar getirmeyeceği yönündeydi. Bunun üzerine proje için ek bir vizyon eklentisi yapılarak şehrin raylı sistem merkezi olan Tülomsaş projeye dahil edilerek yeniden proje şekillendirildi. Amaç, tramvay projesine Tülomsaş’ı dahil etmek ve böylece hafif raylı sistemlerde Eskişehir’in Türkiye’nin merkezinde olması sağlanacaktı. Proje bu haliyle aynı zamanda vizyon projesi halini alınca onay verildi. Herşey hazır olmasına karşın Aydın Arat hastanede tedavisi devam ettiği için hastane çıkışında projeyi açıklama kararı almıştı. Ancak hastanede vefat edince proje açıklamadan rafta kalmış oldu. Yerine de dönemin aynı partiden Tepebaşı Belediye başkanı olan Orhan Soydaş gelmiş ancak Soydaş’ta projeyi hayata geçirmek ya da duyurmak için herhangi bir girişimde bulunmadığı için proje hayata geçmeden tüm gelinen aşamaya rağmen rafa kaldırılmış oldu.
Büyükerşen karşı çıktı, Eskişehir caddeleri uygun değil dedi
Yıl 1999, yer Eskişehir Ticaret Odası toplantı salonu. Başkan adayları tanıtımı toplantısında tüm belediye başkan adayları salonda toplanmış ve katılımcıların sorularını yanıtlıyordu. DSP’nin büyükşehir belediye başkanı adayı olan ve 26 söz verdiğini kamuoyuna açıklayan Yılmaz Büyükerşen’de toplantıdaydı. Toplantıda tramvay konusu da gündeme geldi. Yılmaz Büyükerşen, soruya verdiği yanıtta Eskişehir cadde ve sokaklarının raylı sistemler için uygun olmadığını ifade ederek yapılması halinde bir çok cadde ve sokağın tek yönü kapalı sokaklara dönüşeceğini ifade etmişti. Ayrıca tramvay için yurtdışı kaynaklarına gerek olmadığını da ifade eden Büyükerşen özetle Eskişehir için uygun bulmadığını ifade ediyordu toplantıda.
Tülomsaş'ı devre dışı bırakarak denetimden de kurtuldular
Türkiye genelinde yaşanan DSP rüzgarı ile şehir merkezindeki üç belediyeyi de DSP’li adaylar kazanmıştı. Tepebaşında Ahmet Ataç, Odunpazarında Haşim Ateş ve Büyükşehir belediyesinde ise Yılmaz Büyükerşen. Ancak bir süre sonra Büyükerşen tarafından baskı gördüğünü iddia eden Haşim Ateş DSP’den istifa ederek CHP’ye katılacak ve bununla ilgili de Büyükerşen tarafından ağır şekilde eleştirilecekti.
Türkiye’nin 2001 krizinin de yaşandığı bu süreç sonrasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iktidar partisinin belediyesi olmasına rağmen ciddi projeler hayata geçiremediği gibi söz verilen “26 Söz” konusunda da somut adımlar bile atılamamıştı. Seçimlere yaklaşıldığı zaman ise şehri büyük bir şantiyeye çeviren ve seçimlerde de bitmediği için Büyükerşen tarafından “Yarım kalmasın” sloganı ile halktan tekrar yetki istenecekti.
Çekilen borç ise hala bitmedi ve 2030 da bitecek
İlk kez Aydın Arat tarafından gündeme alınan ve Tülomsaş’ın projeye dahil edilmesi ile onay alabilen tramvay projesi bu kez çeşitli bahanelerle Tülomsaş’ı devre dışı bırakarak, yurtdışından borç alınarak hayata geçirilmek için kollar sıvandı. 2002 yılında sözleşmesi imzalanan proje ile ilgili çekilen kredi ise hala ödenip bitmiş değil. Borcun önümüzdeki 2030 yılında biteceği belirtiliyor.
Eskişehir Tülomsaş’ın dahil olması ile hem kendisi hem de Türkiye için önemli bir adım atmış olacakken, Tülomsaş’ın devreden çıkması ile büyük tarihi bir fırsatı da elinin tersiyle itmiş oldu. O süreçten sonraki yurt dışından alınan tüm tramvayların Eskişehir’de üretilmesi gibi bir hedef de çöpe atılmış oldu.
Linz tramvayları tercih edildi
Eskişehir tramvay projesi ile ilgili olarak ray aralığının bir karış kadar standartların altına düşürülmesi ile Tülomsaş’ı devre dışı bırakıyordu. Böylece Eskişehir, dünya da bir çok üreticinin kullandığı standartların dışında kalan bu ray aralığı nedeniyle artık kısıtlı sayıdaki üreticiye de mahkum edilmiş oldu. O yıllarda nüfusu 185 bin civarında olan Linz’de bulunan tramvaylar birebir renkleri de aynı olacak şekilde alınmış oldu. Ciddi bir raylı sistem geçmişine sahip olan Linz’de ise tramvaylar alt geçitler, üst geçitler gibi trafik ile kesişim sorununu çözerek gerçekleştirildiğini biraz araştırma yaparsanız sizlerde görebilirsiniz. Linz de uygulanan tramvayın birebir olarak şehrimizde kullanılması ancak diğer detayların dikkate alınmaması özellikle şehir trafiğinde ciddi sorunlara neden oldu. Bunun yanında Eskişehir nüfusunun özellikle de üniversitelerin açıldığı dönemde 1 milyon civarında bulunması, nüfusu 185 bin olan bir yerdeki gibi konforlu yolculuk yerine balık istifi bir yolculuk olarak Eskişehirliler yansımış oldu.
Kilometresi o zamanki kurla 11 milyona mal oldu
Projesi 2002 yılında hayata geçirilen Estram projesinin o dönemki kur ile km maliyeti 11 milyon lira olmuştu. Bu konuda Eskişehir’den yıllar sonra Gaziantep’te yapılan tramvay projesi ile ilgili bir kıyaslama Yeni Şafak gazetesinde yer almıştı. Eskişehir’den yıllar sonra tramvay projesi yapan Gaziantep Eskişehir’den farklı olarak, dünya standartlarını tercih etmiş ve ilk aldığı araçları da ikinci el almış ve araçların bakım ve tadilatları Eskişehir’de Tülomsaş tarafından yapılmıştı. Yeni Şafak gazetesinin haberindeki başlık ise “8,5 milyonluk fark” şeklindeydi. Çünkü Eskişehir’in yıllar önce kilometresini 11 milyon liraya mal ettiği tramvay projesini Gaziantep kilometresi 3,5 milyon liraya yapmıştı. İşin ilginci Eskişehir aldığı ikinci tramvay setlerini de ilk aldığı tramvaylardan ucuza aldığı daha sonra ortaya çıktı. Hem de ilk alınan tramvaylar Eskişehirliler hatırlayacak klimasızken, sonradan alınan tramvaylar klimalı olarak alınmıştı.
Tramvaylar balık istifi olunca ek vagon takmak istediler
Eskişehir merkezde lastik tekerlekli araçları çalıştırmama vizyonu ile yola çıkan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bir de vatandaşlar tramvaya binsinler diye otobüs ve minübüs güzergahlarını değiştirdi. Artık bir çok mahallede toplu ulaşım olarak sadece tramvay kullanabiliyordu Eskişehirliler. Hatta uzunca süre ikinci projeye kadar bir çok bölgede vatandaşlar aktarma yapmak zorunda bırakılmıştı. Ki günümüzde hala bazı bölgelerde aktarma yapmak zorunda bırakılıyor vatandaşlar.
Eskişehir için vizyon projesi olan toplu ulaşımın omurgası olarak hayat bulan proje 10 yıl geçmeden sorunlara neden olmaya başladı. Trafik sorunu, balık istifi yolculuk gibi. Oysa modern, çevreci ve ucuz olan tramvay sistemi Eskişehir’de yanlış uygulamalarla tüm bu özelliklerini tam anlamı ile yerine getiremedi. İlk kez nüfusunuz 1 milyon altında diye onay alamayan proje gerçekten de stabil olamamıştı. Toplu ulaşım ücretlerini düşürmesi gerekirken düşürmemişti, trafiği rahatlatması gerekirken rahatlatmamıştı, ulaşım süresini düşürmesi gerekirken düşürememişti, hepsinden öte konforlu yolculuk sağlayacakken balık istifi taşımacılıkla bunu da sağlamaktan çok uzaktı.
Devreye alınan uzatma hatları ile de tüm sorunlar çözülmek yerine artarak devam etti. İlk olarak şehir merkezinden lastik tekerlekli araçları çıkaracağız dediklerini unutarak yeni otobüsler almak zorunda kaldılar, tramvaya vatandaşlar binsin diye otobüs ve minibüs güzergahlarını kaldırmışlardı, tramvay yoğunluğunu azaltsın diye tramvay hattına paralel otobüs hatları açtılar..
En doruk noktası ise saçmalamaya varan çözüm önerileri üretme çabalarıydı. Bunlardan en uygulanması imkansız olan ise Bizim Şehir bültenin de de müjde diye duyurdukları tramvaylara ek vagon takılması fikriydi. Tramvay setlerine ek bir vagon daha ekleyerek tramvayları uzatarak yolcu taşıma kapasitesini artıracaklardı. Ancak daha önceki uyguladıkları projede bunu yapmalarının imkanı bile yoktu. Zira tramvay tercihi standart dışı olduğu için uygulamak imkansızdı.
Standart tramvaylar çift yöne hareket edebilirler. Ancak estramda kullanılan tramvay tek yöne gidebilir. O yüzden dönüş için hat üzerinde ilerlemek zorundadır. Bundan dolayı da hatta bir arıza olduğunda, ya da bir tramvay yolda kaldığında tüm sistem durur. Bunu da defalarca Eskişehirliler olarak hep birlikte yaşadık. Ayrıca tramvay duraklarının yapısı da bu ek vagon takılmasına olanak vermediği gibi durakların da bulundukları konumlar uzatılmasına olanak vermemektedir.
Tüm bu detaylar sonucunda tek çözümleri kalıyor. O da sefer sıklığını artırmak. Ancak bu da bir tek alt ve üst geçit yapılmadığı için mevcut trafik akışını olumsuz etkileyerek başka sorunlara neden oluyor. Geçis üstünlüğü olan tramvay, otobüsler başta olmak üzere diğer araçların trafik sorunu yaşamasına neden oluyor.
65 yaş üstüne seçim öncesi bu hakkı kendileri veriyor gibi gösterdiler
İlk kez 65 yaş üstü vatandaşlar için ulaşımın ücretsiz yapılması konusunu gündeme geldiğinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi her zamanki şart kurnazlığı ile yerel seçimler öncesinde bu hizmetin kendisi tarafından verildiği algısını yaparak duyurmayı tercih etmişti.
4 Mart 2014 Tarihli Resmi Gazete'de “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları' Yönetmeliği” yayınlandı. Yönetmelik 65 yaş üstündekilere şehir içi toplu taşıma araçlarında bedava, şehirlerarasında demiryolları ve denizyollarında yüzde 50 indirimli seyahat imkanı sağladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda, İstanbul ve Ankara için 4 bin 500 TL, diğer büyükşehirler için 3 bin 375 TL, şehirler için ise 2 bin 700 TL araç başına ödeme yapıyor.
Günah keçisi 65 yaş üstü oldu
Eskişehir’de özellikle tramvaylardaki yoğunluğun nedeni olarak sürekli olarak 65 yaş üstü vatandaşlar hedef gösteriliyor. Hatta geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Büyükşehir Belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen de 65 yaş üstünün ücretsiz araçları kullanmasından rahatsız olduğunu açıkladı.. Ancak Bizim Şehir Bülteni’nin 44. Sayısının kapağından duyurduğu ek vagon ekleme konusundaki açıklaması ile balık istifi taşıma sorununun aslında çok daha önceden da yaşandığını kabul ediyor. Yani şuan tramvaylardaki yaşanan yoğunluğun nedeni “65 yaş üstü vatandaşlar” gibi göstermek tamamen bir aldatmaca. Sorunun temel nedeni yanlış uygulanan proje, yıllardır güncellenmeyen şehrin tüm trafiğini düzenleyen MASTER TRAFİK PLANI’nın olmayışı, yönetilemeyen toplu ulaşım sistemi..
Sorunları kabul edip nasıl çözüm üretirizden ziyade 65 yaş üstü vatandaşları hedefe koymak kabul edilebilir bir durum değil.
90 yaşına merdiven dayayan başkanın tramvay yolunda makam aracıyla trafikle, balık istifi yolculukla muhatap olmadığı Eskişehir’de 65 yaş üstündeki vatandaşların seyahat etmelerini kolaylaştıran onları evlere hapis olmaktan kurtaran bu uygulamayı hedef alarak toplumun onlara karşı önyargı ile yönlendirilmesinin akıl ve vicdanla bağdaşacak bir yanı yok.
65 yaş üstü vatandaşları her yıl eskart vizeleme kuyruklarından nasıl kurtarırız diye düşünmesi gereken kendisi de 65 yaş üstünde olan bir başkanın bu açıklamalarına anlam vermek ve haklı bulmak mümkün değil.
Siz önce hatalarınızı kabullenip çözüm yolları üretin. Linz gibi nüfusu hala 200 bin civarında olan bir ulaşım aracıyla Butik şehiri hedefleyip bitik şehir yapmak için sürekli gayret gösterdiğiniz Eskişehir’ee uyan çözümler bulun.. Ya da artık gölge etmeyin..
Karşı Olduğumuz Şey Tramvay değil, DRAMVAY
Tüm yazıları
-
26 Nisan 2024 Cuma
Köylünün Silosunu otel yapanlar kamusal çıkardan bahsediyor
-
27 Mart 2024 Çarşamba
Son düzlükte değişim ile statükocular başa baş gidiyor
-
18 Mart 2024 Pazartesi
Belediyenin sadece kentsel dönüşüm değil, yol konusunda da karnesi kırık
-
13 Mart 2024 Çarşamba
Anketler o kadar mı kötü? Artık neden medet umacaklarını şaşırdılar
-
13 Şubat 2024 Salı
Neden Ünlüce olmamalı?
-
5 Şubat 2024 Pazartesi
TOKİ’ye köstek olanlar TOKİ mağdurlarına destek oluyorlar
-
12 Ocak 2024 Cuma
Büyükerşen, 25 yılda 26 sözü tamamlayamadan başkanlığı bırakıyor
-
25 Aralık 2023 Pazartesi
Madem efsanesin, bağımsız aday ol da namın yürüsün bari!..
-
17 Aralık 2023 Pazar
Ne yapacaktı Büyükerşen’e, herkesin içinde git mi diyecekti?
-
1 Kasım 2023 Çarşamba
Algı operasyonları anketlerle yeniden başladı
-
24 Ekim 2023 Salı
185 bin nüfuslu Linz’in tramvaylarıyla buraya kadar
-
2 Eylül 2023 Cumartesi
Erşen değil, Engelşen (miş)
-
22 Ağustos 2023 Salı
Büyükerşen’in en zor seçimi olsa gerek!
-
18 Ağustos 2023 Cuma
Çavuşoğlu Ak Parti’nin Büyükşehir Adayı mı?
-
13 Ağustos 2023 Pazar
Adam gibi davransaydınız da size oy verseydik!..
-
8 Ağustos 2023 Salı
Yerel seçimlere doğru Eskişehir’in hali..
-
29 Mayıs 2023 Pazartesi
Asrın seçiminde kazanan Türkiye Yüzyılı oldu
-
31 Mart 2023 Cuma
Ankara’nın Melih’i Var da Eskişehir’in Neden Olmasın
-
26 Ocak 2023 Perşembe
Yine aklımızla da hafızamızla da alay mı ediyorsunuz?
-
8 Eylül 2022 Perşembe
Açıklıyorum! Ben de Başkanlığa Adayım 26 Söz Veriyorum!...
-
4 Ağustos 2022 Perşembe
Kendileri Kaçak Yapmaya Alışkın Olunca HER İNŞAATI KAÇAK SANIYORLAR
-
15 Temmuz 2022 Cuma
15 Temmuz’da Postallardan Medet Umanlara Karşı Meydandaydık
-
22 Haziran 2022 Çarşamba
Eskişehir Basının Festival Sarmalı
-
31 Mayıs 2022 Salı
Yoga Bahane, Algı Şahane
-
20 Mayıs 2022 Cuma
Yerel Medyanın Anketle İmtihanı!
-
16 Nisan 2022 Cumartesi
Türktelekom’lu olmayan pişman, olan bin pişman!
-
12 Kasım 2021 Cuma
Bu da Nereden Çıktı! Kanalizasyon Katılım Payı İSTEDİLER
-
26 Eylül 2021 Pazar
Hamamyolu Sizin Dipsiz Kuyunuz mu?
-
29 Ağustos 2021 Pazar
Karşı Olduğumuz Şey Tramvay değil, DRAMVAY
-
17 Ağustos 2021 Salı
Kimliğinden Koparılmış Kentle TURİZM BURAYA KADAR!
-
4 Ağustos 2021 Çarşamba
Emre Kınay’ın Sözleri ve YEREL YÖNETİM GERÇEĞİ
-
22 Haziran 2021 Salı
Bizim de İhtiyacımız Olan Böyle Projeler!
-
27 Nisan 2021 Salı
Reis Öder!
-
19 Nisan 2021 Pazartesi
Kaskı Kafasına Takmayanın Maskesini Doğru Takmasını BEKLEME
-
17 Mart 2021 Çarşamba
Gaziray ve Hatırlattığı Geçmiş: 8 Milyonluk FARK
-
5 Mart 2021 Cuma
“Yaptım ama Sor Bir Niye Yaptım”
-
7 Şubat 2021 Pazar
Doktor Bu Ne? Şebeke Suyu Çay ve Yemek Yapmaya Müsait Değil mi?
-
14 Ocak 2021 Perşembe
Peki Şimdi Tepebaşı Bölgesindeki Tüm Tarlalarda PREFABRİKLER Yükselirse!
-
22 Aralık 2020 Salı
Yol Muamması: Çevreyolu İhtiyaç mı Yoksa Sadece Hedef Şaşırtmaca mı?
-
9 Nisan 2020 Perşembe
Kart Akıllı Ama Uygulama İLKEL: Neden İnternetten Yükleme Yapılamıyor
-
2 Nisan 2020 Perşembe
Boş Binalar Ne Olacak ONU DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
-
6 Mart 2020 Cuma
Tülomsaş mı? 10 Santimetre Ne Kadar Önemliymiş Bir Kez Daha Düşünün..
-
4 Ekim 2019 Cuma
Canımızı Acıttın BÜYÜKŞEHİR
-
7 Mayıs 2019 Salı
Yerel İsrafa DUR DEMEYECEK MİSİNİZ?
-
17 Şubat 2019 Pazar
Asfalt Parası Yasal Zorunluluksa, KANUNLARI MI ÇİĞNİYORSUNUZ?
-
7 Ekim 2018 Pazar
Devlet Vatandaşına Tuzak Kurmaz!
-
1 Ağustos 2018 Çarşamba
Ağustos Böceği ve Sigortası Atan Karınca MASALI
-
15 Aralık 2017 Cuma
Bu Sorunun YANITI VAR MI? Asfalt Parası Alınmasın da Diyen Aynı Kişilerdi
-
30 Ağustos 2017 Çarşamba
Bayramsa Bayramınız Mübarek Olsun (!)
-
22 Ağustos 2017 Salı
Böyle Projeler Belediye Başkanlarında YOK
-
11 Ekim 2016 Salı
Masanın Adı Beyaz da, Mavi de, Halk Da Olsa İCRAAT AYNI
-
30 Temmuz 2016 Cumartesi
Pimaşla GİDER, Ancak Bir Yere Kadar GİDER
-
21 Nisan 2016 Perşembe
Eskişehir’li Fikrinin Sorulmasına Alışkın Değil ki!..
-
26 Ocak 2016 Salı
ETO: E(tine) T(üyüne) O(rtak mı)
-
13 Ocak 2016 Çarşamba
Toplu Ulaşımdan Kaçan TRAFİKLE BOĞUŞUYOR
-
14 Ekim 2015 Çarşamba
3. Üniversite Basiretsizliği: Herşey Kabak Hayaline Takıldı
-
1 Temmuz 2015 Çarşamba
Sosyalmedyafobik Belediye Odunpazarı
-
16 Nisan 2015 Perşembe
KİMLİĞİNDEN KOPARILMIŞ ŞEHİR
-
7 Şubat 2015 Cumartesi
Gelişmişlik Neden Rakamlara Yansımıyor
-
3 Ocak 2015 Cumartesi
İnanmazsanız Başaramazsınız!
-
14 Kasım 2014 Cuma
Yama Kültürü Sınırlarımızı Aştı
-
14 Eylül 2014 Pazar
Eskiye Rağbet Olsa, Bayata Nur Yağardı!
-
4 Eylül 2014 Perşembe
Katılma Payı Muamması!
-
1 Ağustos 2014 Cuma
Belediyecilikte de Tekelleşme Olur mu?
-
11 Ocak 2014 Cumartesi
Bu işler böyle biter mi?
-
2 Ocak 2014 Perşembe
Komik şehir “Eskişehir”
-
19 Kasım 2013 Salı
Çevre Yolu Komedyası!..
-
14 Kasım 2013 Perşembe
Şehir Trafiği SOS veriyor, Suçlusu Aranıyor
-
28 Ekim 2013 Pazartesi
Selçuklu Vurgusu Yanlış mış?
-
14 Ekim 2013 Pazartesi
Bankaların telefon oyununa dikkat!
-
2 Ekim 2013 Çarşamba
Bu nasıl iş böyle!
-
18 Eylül 2013 Çarşamba
“Ben yaptım oldu” Mantığına İsyan
-
1 Ağustos 2013 Perşembe
Ayhan Kavas’ın “Müjde” Rahatsızlığı
-
15 Mayıs 2013 Çarşamba
#konuşuptaRiskeGirmeyin
-
7 Nisan 2013 Pazar
Avrupa Masalı Buraya Kadar mıydı?
-
30 Mayıs 2012 Çarşamba
Eskişehirliye Eskişehir Haram mı?
-
7 Aralık 2011 Çarşamba
Eski Sistem Kaka; Yeni Sistem Harika
-
12 Ağustos 2011 Cuma
Eski’den yine garip açıklamalar
-
25 Temmuz 2011 Pazartesi
Çevre Yolu Hız Muamması
-
14 Haziran 2011 Salı
Kazanan Belli de, Kaybeden Kim?
-
17 Mayıs 2011 Salı
Tivibu Aboneliğine Evet Demeden Önce Düşünün
-
6 Kasım 2010 Cumartesi
Bir varmış, bir yokmuş
-
17 Temmuz 2010 Cumartesi
Yazımız Ses Getirdi!
-
3 Temmuz 2010 Cumartesi
Geri Dönüşüm Kutuları Mikrop Saçıyor
-
12 Şubat 2010 Cuma
Hangisi Karınca?
-
30 Ağustos 2009 Pazar
Güçlü Türkiye Önce Olmasın!
-
20 Ağustos 2009 Perşembe
Sus Payı mı?
-
2 Haziran 2009 Salı
YİTİRİLMİŞ(!) HAYATLAR
-
30 Mart 2009 Pazartesi
Seçimlerin Ardından...
-
24 Mart 2009 Salı
Burası Senin Yerin!..
-
10 Mart 2009 Salı
The Other
-
15 Ocak 2009 Perşembe
Asfaltlara da Avrupa Standardı!
-
25 Aralık 2008 Perşembe
Eskişehir Sizsiniz!..
-
12 Kasım 2008 Çarşamba
Vatmanlar Biraz Dikkat!
-
11 Eylül 2008 Perşembe
İsimleri Tartışıyoruz
-
5 Eylül 2008 Cuma
Neyi Paylaşamıyorsunuz ki?
-
24 Ağustos 2008 Pazar
Süperlig’de İlk Maçın Ardından
-
20 Ağustos 2008 Çarşamba
Süperlige Doğru ESES’te Neler Oluyor?
-
9 Temmuz 2008 Çarşamba
Halkın ekmeği ile oynamayın artık
-
27 Mayıs 2008 Salı
Mucizeler Ülkesi
-
22 Nisan 2008 Salı
Market Alışverişlerinde Dikkat!
-
4 Mart 2008 Salı
Tesadüf mü?
-
15 Şubat 2008 Cuma
Özgürlük Kavgası
-
4 Şubat 2008 Pazartesi
Herkes Mutsuz!
-
22 Ocak 2008 Salı
Bizim için önemlisiniz, sigara içmemelisiniz!
-
19 Ocak 2008 Cumartesi
İki yüzlülük mü?
-
17 Ocak 2008 Perşembe
Ne sıkıntılar çektik?
-
10 Ocak 2008 Perşembe
Fikir ve Emek Hırsızlığı
-
2 Ocak 2008 Çarşamba
KDV İndirimi ve Uygulamalar
-
16 Aralık 2007 Pazar
Mithat Körler Ve Biz Eskişehirliyiz
-
22 Ekim 2007 Pazartesi
Hakemler Bize Karşı mı?
-
19 Ağustos 2007 Pazar
Kalemşörler
-
2 Ağustos 2007 Perşembe
Şehrin ruhu!
-
24 Temmuz 2007 Salı
Kurallara Uymazsan Buna Benzersin
-
23 Temmuz 2007 Pazartesi
Demokrasi kazandı
-
20 Temmuz 2007 Cuma
Ticaret Odası Kimi Kandırıyor?
-
13 Temmuz 2007 Cuma
Dokunulmazlar!
-
9 Temmuz 2007 Pazartesi
Bağımsız Adaylık!
-
6 Temmuz 2007 Cuma
Allah’tan İstanbulu Yönetmiyorsunuz!
-
5 Temmuz 2007 Perşembe
Bu ne perhiz!
-
1 Temmuz 2007 Pazar
Değişim başladı
-
5 Haziran 2007 Salı
Eskişehir’e Eskişehirli Olmayan Adaylar