Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı




HAY-DER, SAĞLAM AİLE VE YUVAMIZ

HAY-DER, SAĞLAM AİLE VE YUVAMIZ
HAY-DER, SAĞLAM AİLE VE YUVAMIZ
5 Eylül 2022 Pazartesi Okuma 5.438

        MGV Milli Gençlik Vakfı Şeref Başkanı, YUVAMIZ evlendirme bürosu sahibi ve HAY-DER Hayırda Yarışanlar Derneği Genel Başkanı Nevzat Laleli ile evlendirme konularını dile getiren ve makalelerinde ele aldığı “Evlendirme çalışmaları” konularına genel bakışı okuyucularımıza tanıtmak ve yaptığımız konuşmayı bir röportaj çerçevesinde sizlerle paylaşmak istedik. Laleli’ye bazı sorular sorduk, cevaplar aldık. Bir sohbet havasında gecen röportajımızı beğenerek okuyacağınızı tahmin ederiz.

         ●: Sayın Laleli, isterseniz önce sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım.

LALELİ :Size, gazetenize ve onun değerli okuyucularına teşekkürlerimi sunarken  milletimize ve memleketimize Allah (c.c) dan iki cihan saadetleri dilerim.

1946 yılında Konya’da doğdum. Babam merhum Seyit Mehmet Laleli’dir. İlk, orta ve lise tahsilimi Konya’da Mühendislik tahsilimi Ankara’da yaptım. Bir mutlu tevafuktur ki 1968–69 öğrenim yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın öğrencisi oldum. 1971’de mezun oldum ve Makine mühendisi olarak iş hayatına atıldım.

Gece öğrenimi yaptığımdan gündüzleri zamanım müsaitti. Bu arada İstanbul’da neşredilen Bizim Anadolu Gazetesi Ankara bürosu muhabirliğini yaptım. Arif Nihat Asya ve Emine Işınsu Okcu’nun çıkardıkları “Defne ve Ayşe” isimli dergilerin idare müdürlükleri ile bu dergilerde çocuklar için dini dersler yazıları yazdım.

          Hocam olarak yakından tanıma imkânı bulduğum kıymetli ilim ve devlet adamı Erbakan’a bütün siyasi çalışmalarında yardımcı oldum. MNP, Milli Nizam Partisini ve MSP Milli Selamet Partisinin Gençlik kolları Genel Başkanlıklarını yaptım.

1974 de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Danışmanlığı ile Bakanlık bünyesinde kurulan “Ağır Sanayi Yüksek İhtisas Okulu Yönetim kurulu Başkanlığı” 1978 de Türkiye Kur’an Kursları federasyonu Genel Başkanlığı, 1980–1997 arası (17 yıl) Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanlığını yürüttüm. Vakfın bünyesinde gençler için “Aydınların dergisi Gençlik” ile çocuklarımız için “Çocukların sevgilisi Kıvılcım” dergilerini 7 yıl süre ile çıkartarak dergilerin sahipliklerini yaptım ona yazılar yazdım. Şimdi Milli Gençliğin Şeref Başkanıyım.

Şu anda 2012 yılında Ankara’da kurulan ve “Mutlu insan, sağlam aile, güçlü toplum” sahalarında çalışan HAY-DER Hayırda Yarışanlar Derneği Genel başkanıyım.

        ● : Desenize, siz de 50 yıllık milli görüşçüsünüz.

        LALELİ: Elbette. Bununla iftihar duymaktayım. Milli görüşçü olmak, diğerkâm olabilmektir. Yani başkalarının dertlerini kendine dert edinmek ve başkalarının da iyi olmasını istemektir. Sadece istemek de yetmiyor, başkalarının mutlu ve mesut olması için bütün gücüyle çalışmaktır. Böyle olduğu içindir ki, bugün Evlendirme bürosu kurmama bu temel inanç sebep olmuştur.        

        ●: Sayın Laleli, öz geçmişinizi anlatırken evlendirme konuları ile daha önce uğraşıp uğraşmadığınızı aradık ama böyle bir çalışma yapmamışsınız. Nereden çıktı böyle bir çalışma ve siz toplumda hürmet gören bir insanken bu çalışmaya nasıl cesaret ederek girebildiniz? Evlendirme çalışmalarının sizi yıpratacağından korkmadınız mı?

LALELİ: Hayatının 50 yılını sosyal ve kültürel çalışmalarda geçiren bir kardeşiniz olarak insanlarımızın ve ailelerimiz dert ve sıkıntılarını yakından tanımak imkânı buldum. Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanlığını yürütürken, bazı anne ve babalar bana gelerek kızları için koca, oğulları için gelin adayı aramakta olduklarını bu konuda kendilerine yardımcı olmamı isterlerdi. Vakfın ağır yükü altında bu taleplere her zaman uygun cevap veremiyordum. Bu arada evlenmelerine vesile olduğum birçok kardeşlerim oldu. Ama bunlar amatörce yapılan işlerdi. Her ne kadar piyasada bir takım evlendirme büroları olduğunu duyuyorduk. Ama bunlara güvenilir miydi? Bizim de içerisinde bulunduğumuz muhafazakâr ve mütedeyyin insanların gönül rahatlığıyla müracaat edecekleri bir evlendirme bürosu yoktu. Hâlbuki gelinlik kızı ve damatlık oğlu bulunan ailelerin böyle bir büroya çok ihtiyacı vardı.

Bu büroyu nasıl kurdunuz?

LALELİ: Bilhassa gelinlik kızı olup ta istenen özellikte talibi gelmeyen, yüksek öğrenip yapıp ta yaş ilerlediği için evde kaldığını zanneden kızlarımız ve hanım kardeşlerimize, diğer taraftan maddi ve manevi sebeplerden dolayı evlenemeyen delikanlılara evlenme konularında yardımcı olmayı hedefleyerek 2000 yılı başlarında çalışmalara başladık. Gördük ki, ailelerin böyle bir büroya olan ihtiyaçları büyük olduğu halde arzu edilen yoğunlukta müracaat yapılmıyor gelin ve damat adayı müracaatları yeteri kadar olmuyordu.

Bunu iki sebebe bağlıyorum. Birincisi biz kendimizi ve çalışmalarımız yeterince halkımıza ve ihtiyaç sahibi ailelere duyuramadık. İkincisi ve belki en önemli sebep; “Evlendirme bürosu kanalıyla evlenilir mi hiç?” kanaatinin toplumda yer etmiş olması ve bu kanaatin değiştirilmesinin hayli zor olmasıdır.

●: Konular birbirlerine bağlı gidiyor. Sizler kurduğunuz bu evlendirme bürosu kanalıyla şu ana kadar kaç kişiyi evlendirdiniz?

LALELİ: 17 yıl çalışmadan sonra 1997 yılında Vakfın Genel Başkanlığından ayrılmıştım ve ülke çapında bir tanınmışlığa ve bir itimada sahiptim. Acaba evlenme işlerini sistemli bir şekilde ben yürütebilir miydim? Olaylar, benim büro kurmamı sanki teşvik ediyor, diğer taraftan da bu işlerin zorluklarını nasıl aşarız, diye düşünüyordum. “Bizim insanımız büronun mana ve önemini kavrayamaz, bu bir fiyasko olur mu acaba?”diyordum.

Toplumumuz böyle bir evlendirme bürosuna müracaat ederek eşini oradan bulma düşüncesine henüz hazır değildir. Ancak biz böyle bir çalışmanın verimliliğini halkımıza göstermeden de bu düşünceyi değiştiremezdik. Nitekim bir gün büroma bir telefon geldi. Telefondaki hanım; “Nevzat bey, sizi tebrik ederim. Kimsenin cesaret edemeyeceği bir hizmeti yerine getiriyorsunuz. Hem biliyor musunuz, Kur’a-ı Kerim’de evlenin diye bir ayet bulunmadığı halde evlendirin diye bir ayet (Nur, 32) bulunmaktadır” demişti.  (Devam edecek)

 





YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Tüm yazıları