Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Konuk Yazar



Konuk Yazar

Denetlenemeyen Belediyeler ve yansız, tarafsız, BRAVDA

Denetlenemeyen Belediyeler ve yansız, tarafsız, BRAVDA
Denetlenemeyen Belediyeler ve yansız, tarafsız, BRAVDA
21 Nisan 2022 Perşembe Okuma 4.951

 

Yerel halkın yararlandığı günlük hizmetleri sunan  yerel yönetimler,  “Devlet Yönetim Mekanizması” içerisinde insana en yakın yönetsel birimdir.
Yeni kamu yönetimi ve hizmet anlayışında yaşanan değişimler, yerel yönetimlerin görev ve yetkilerinde artışlar meydana getirmiştir.
Büyük bütçelere kavuşan, halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü yerel yönetimler yetkilerini hukuk kuralları içerisinde kamu yararına uygun olarak kullanmak zorundadır.
Hukuk devletinde halkın kötü yönetimlere karşı korunmasında ve hukuk güvenliğininin sağlanması için etkili bir denetim mekanizması gerekmektedir.
Maalesef yerel yönetimlerin denetim mekanizmaları yönetilenlerin hukuk güvenliğini sağlayacak etkinlikte değildir. Yerel yönetimler teknik olarak siyasi, kamuoyu, yargı ve yönetsel denetim yöntemleri ile denetlenir.
Yerel yönetimlerin siyasi denetimi kendi meclis organı tarafından gerçekleştirilir. Meclis gündeminde  indir-kaldır yöntemi uygulanır.
Yıllık denetim için oluşturulan “Denetim Komisyonu” raporları da Başkanın istediği gibi çıkar.
Arada sırada Odunpazarı Belediye Meclisinde olduğu gibi helal süt emmiş  hanımefendiler ve beyefendiler hesap sorar.
“Kamuoyu Denetiminin” etkinliği için aldığı hizmetlerin mali yükünü çeken milletin, kaynakların nereye harcandığını bilmesi ve hesabını sorması gerekir. Yönetilenlerin her türlü bilgi ve belgeye kolayca ulaşabileceği  şartlar oluşturulmalı ki halk denetleyebilsin.
Harcanan para halkın denetiminde  nasıl harcanır…
İhalesiz doğrudan aldığınız mal ve hizmetleri almadan önce İnternet sitenizde yayınlarsınız.
İsteyen herkes teklif verir. Anayasa Mahkemesinin ve Yargıtay içtihat kararlarında doğrudan alım ihale kabul edilmediği için  önünüzde  hiç bir yasal engelde  yoktur.
Ama bu sistemi uygulamazlar. Çünkü o zaman 365 gün  yemek verdik diyemezler.
Aynı firmadan hem top, hem ses sistemi alamazlar, sucukcudan helva, kitapçıdan tencere tava,lokantadan hasır şapka alamazlar.
Belediye Başkanının asempatik resimlerini 1 milyon lirayı aşkın para ile duvara  asamazlar.
Alacağınız 3500 top çokmu acil. 30 Ağustos 29 Ağustos 2021 yılında mı Bayram  ilan edildi de, 30 Ağustos 2021 yapacağınız etkinliği ihalesiz doğrudan alımla yapıyorsunuz.
Kandil günleri her zaman belli olmasına rağmen, 81 bin paket kandil simidini acil alıyorsunuz…
“Kamuoyu Denetiminin” etkinliğinin  ön  şartı bağımsız medyadır.Değerli Meclis üyesinin resmi bilgi ve belgeler üzerinden ortaya çıkardığı  belediyelerden beslenen,fonlanan,kamunun kaynaklarına çöken,  adına basın denilen şeyin ne olduğunu gördünüz.
Eskişehirde bu şeyin adı BRAVDA’dır. BRAVDA’nın amiral gemisi de “özgürün 16 şirketli basını”dır.
Odunpazarı Belediyesine iş yapan özgürün şirketi,aynı işe başka teklif veren de özgürün şirketi.Böyle rekabeti her yerde bulamazsınız… 
Çikolata, helva sat parayı kap….
Lütfen bir saniye düşünün  bir Belediye Başkanının kaçak gecekondu yapmasını haber yapmayanlar mı tarafsız,bağımsız ve yansız ????
  Fatura kesen ve faturayı ödeyenin terasta rakı-balık yemesi mi bağımsızlık,tarafsızlık.
Yoksa kendisine “gazeteci”  diyen bir  kişinin rakı masasında Belediyecilerle kadeh tokuşturup, dostluk fotoğrafı çektirmesi mi?? 
 
Veya sokağın ortasında, ulu orta dayak yiyen hemcinsi  kadına “O dayak yememiştir” diyerek zorbayı savunan orada burada yazan  kadınlar mı tarafsız, bağımsız ve adildir.Yoksa ideolojik zombiler mi tarafsızdır.
özgürün basını ve Odunpazarı Belediyesi arasında ki geçişken ilişkiyi raporlayan, daha öncesinde Belediyede bürokrat olarak çalışan Meclis üyesine her denetim raporu sonrası özgürün adamları hakarette bulunarak tehdit ederler.
Bunların özgürlüğünün sınırlarını özgür çizer.Köşelerinden çıkardıkları gürültü ve öfkenin sahibi, orada herşeyin sahibi olan kişinin hezeyanlarıdır.
 Onun için yazanları kenara alıyorum. Neticede ekmek parası.
Parmak sallıyorlar pardon parmak sallattırıyorlar.Fakat çok cahiller. 
Hiç bir kamu kurumunda, iş yapan kişiye elden para ödenmez.
 Ondan dolayı belediyeden çuvalla para çıkmaz.İşin doğrusu  Odunpazarı Belediyesi patronunuza  çuvalla para ödüyor.
 Meclis üyesi üzerinden çeşitli iddialarda bulunuyorlar. Bunlar beni zerre kadar ilgilendirmiyor.
 Bu iddiaların muhatapları cevabını versin. Eğer haksız ve hukuksuz mal edinimi varsa hemen şikayet edin.
Haksızlık ve hukuksuzluğu bu köşeden  yazmayan sizin gibi olsun.
Fakat bize gelen bilgilere göre de  Belediyeden nasıl arsa alındığını en iyi  patronunuz  biliyor.”özgürün basını”  denilen grubunda her şeyin sahibi olan patron iddiaya göre, Eskişehirin tam göbeğinden Odunpazarı Belediyesine ait çok değerli bir arsayı alacakları karşılığı alıyor, daha sonrada başkasına devrediyor……
 Al gülüm ver gülüm.
Halk adına yönetenleri denetleyecek  BRAVDA’nın  (Belediye resmi ajansı) hali bu.
  Sağdan ve soldan basın şeyi BRAVDA teyakkuz halinde, Belediyelerin özellikle Odunpazarı Belediyesini eleştirenlerin tepelerine binmek için bekliyorlar…….Ama tarafsız ve  bağımsızlar.
Teoride mükemmel sistem üzerine kurulu  olan denetleme mekanizmasının uygulamaya geçildiğinde denetlememe mekanizmasına dönüşen  yönetsel ve yargı denetimini başka bir yazıya bırakıyorum.
 Bizde önemli olan yönetimin iş ve işlemlerinin hukuka uygun olmasıdır.
Ancak sistem, evrak dizim sırasına verdiği ehemmiyeti evrakın içeriğinde ki abuk-subuk  harcamalara vermez.
Yeterki evrak dizim sırası muntazam olsun.
Yerindelik denetimi vardır. Sokakta ki insanımız bunu yapılan iş ve işlemlerin yerinde kontrol edildiğini zanneder. İşin aslı ve gerçeği yerindelik denetiminin bununla ilgisi yoktur.
Size ilginç bir örnek vereyim. Kamu, mal ve hizmet alımlarını  4734 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre yapar.
Bu kanunun 22.maddesinin D fıkrasına göre ihalesiz olarak yapılan doğrudan alımlarda bir usulsüzlük tespit edildiğini kabul edin.
Bu usulsüzlüğü  yapanlar “İhaleye fesat” karıştırmaktan yargılanamazlar.
Çünkü Yargıtay içtihatlarına göre 22.madde bir ihale değildir.
Size soruyorum 22. madde ihale kabul edilmiyorsa, o zaman 4734 Sayılı Devlet İhale Kanununun içerisinde neden yer alıyor……
Kafanız hiç karışmasın.Kamuda, aleniyetten kaçınılan, ihalesiz  yapılan her işleme dikkat edin.Mutlaka şüphe duyun. Bizim için ADARGA ile AKÇELİ işlerin hiç bir farkı yoktur.
Ortada, milletin alın teri ve fedakarlığından yapılan  “Pasta” mevcut. Pastanın sağından yiyenlere sağcı,  solundan yiyenlere de solcu deniyor. Gerisi hikaye ve teferruat.
Mark Twain “Siyasetçiler ve bebek bezleri sık sık değiştirilmeli” der.
Verilmeyen hesabımız yok diyen Belediye Başkanı Kazım Kurt’un şeffaflık iddiasının altıda, üstüde boştur.
Kendileri işi sulandırmakta çok  mahirdir. özgürün televizyonuna ve diğer televizyona  basar belediyenin parasını,çıkar ben çok şeffafım der.Böylece çok şeffaf olur.
 Fakat özgüre her sene 3-5  milyon, diğer televizyonumuza  sadece 80 bin liracık………
Sizin için devletin malı deniz……… O zaman ona milyonlar diğerine 80 bincik…. Çok ayıp çok….
Odunpazarı Belediyesi Osmangazi Mahallesinde 23 Nisanı kutlayacakmış.Şimdiden 2023 denetim raporunu iple çekiyorum. Bu organizasyonu kime, kaça verdiler..
 Mutlak  adaletin Allah’a ait  olduğunu düşünmeme rağmen,  bu dünyanında  adaleti görmenin hakkımız olduğu inancını taşıyorum.
Ancak bu arzumdan umutsuzluktan dolayı vazgeçiyorum.Artık ilahi adaleti beklemeye geçtim.
Bu milletin bir kuruşuna el uzatanı ve uzatana göz yumanı Allah kahretsin.
Bar kapılarında  sopalara gelsin.
Allah, saçı yetmemiş yetimin hakkını, hukukunu yiyenlerin ocaklarından huzurunu alsın.

 

haberotesi.com.tr

Süha Muzaffer 





YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Tüm yazıları