Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Sabri Ülker Vakfı, yaz aylarında gıda zehirlenmesine karşı uyardı

Sabri Ülker Vakfı, yaz aylarında gıda zehirlenmesine karşı uyardı
Sabri Ülker Vakfı, yaz aylarında gıda zehirlenmesine karşı uyardı
14 Haziran 2024 Cuma Okuma 4.081

Güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor. Bu kişilerden 420 bini yaşamını kaybederken, güvensiz gıdalar, 5 yaş altındaki çocuklar için en büyük tehdidi oluşturuyor. Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü vesilesiyle, taze sebze ve meyve çeşitliliğinin arttığı yaz ayları için, temel hijyen kuralları başta olmak üzere tedbir alınması uyarısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde, yılda 125 bini 5 yaş altında 420 bin kişi, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Son tahminler, güvensiz gıdanın etkisinin, düşük ve orta gelirli ekonomilerde her yıl yaklaşık 95 milyar dolar civarında üretkenlik kaybına neden olduğunu ortaya koyuyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda güvenliği, hastalıkların önlenmesi ve sektörler arasında bu konudaki işbirlikçi yaklaşımların tartışılması amacıyla her yıl 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Güvensiz gıda tüketiminden kaynaklı sorunlara dikkat çekilen uluslararası günün bu yılki sloganı “Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap” olarak belirlendi. 

Üretimden tüketime her aşamada gıda güvenliği kritik öneme sahip

Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, üretimden hasada, işleme, depolama, dağıtım, hazırlık ve tüketime, gıda zincirinin her aşamasında gıda güvenliğinin kritik önem taşıdığına dikkati çekti. Özellikle, taze meyve sebze çeşitliliğinin arttığı yaz aylarındaki sıcaklıkların, zincirin tüm aşamalarında besin kaynaklı zehirlenmeler için zemin oluşturduğunu belirten Coşkun, gözle görülemeyen bakteri, virüs, parazit veya kimyasal maddelerin bozulmuş gıda ve suyla vücuda girmesiyle bulaşıcı hastalıkların oluştuğuna vurgu yaptı. Coşkun sözlerine şöyle devam etti: “Organik gübre, sulama için kullanılan su, depolama, taşıma için kullanılan kaplar, araçların yüzeylerindeki mikroorganizmalar ile ürünü alanların ellerindeki mikroplar, besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Dünya genelinde her 10 kişiden 1’i, zararlı maddelerin bulaştığı gıdalar nedeniyle hastalanıyor. Bakteriler, virüsler, parazitler veya ağır metallerle kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi, 200'den fazla hastalığa neden oluyor. Dünya nüfusunun yüzde 9’unu oluşturan 5 yaşın altındaki çocuklar ise güvenli olmayan gıda tüketimi kaynaklı sorunlardan en fazla etkilenen kesimi oluşturuyor. Bu çocuklar hastalık yükünün yüzde 40’ını taşırken, güvenilir gıdaya erişememe ve yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski bu yaş grubunda daha yüksek oranlara ulaşıyor.”

Basit ama etkili önlemlerle hastalıklardan korunmak mümkün

Coşkun, gıda güvenliğinin hafife alınmaması gerektiğine, sorunların basit tedbirlerle derinleşmeden önlenebileceğine dikkati çekti. Pişirilmeden tüketilen taze meyve ve sebzelerin temas ettikleri her kalıntıyı vücuda taşıdığını belirten Coşkun, özellikle yaz aylarında dışarıda açık satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmasını önerdi. Coşkun, tüketicilere, mikrobiyolojik kontaminasyondan kaynaklanan risklerin azaltılması için şu önerilerde bulundu: 

  • Alışveriş yaparken, taze görünen ve iyi durumda olan meyve ve sebzeleri seçiniz, kötü kokulu, açıkça hasar görmüş veya küflü besinleri satın almayınız. 
  • Paket içerisindeki sebzelerde sıvı birikimi, sebzelerin yıkandığını ancak yeterince kurutulmadığını, bu nedenle küflenme riski taşıyabileceğini gösterir. Bu tür ürünleri satın almaktan kaçınınız.
  • Ürünleri eve getirdiğinizde bekletmeden temiz, soğuk (5 °) bir buzdolabına yerleştiriniz.
  • Çabuk bozulma potansiyeli olan, et, yumurta, süt ve balık gibi besinleri açıkta bekletmeyiniz. 
  • Elma ve havuç gibi bazı meyve ve sebzeler uzun süre bozulmadan saklanabilir, ancak çoğu ürünün birkaç gün içinde kullanılması gerektiğini unutmayınız. 
  • Daha fazla olgunlaşma gerektiren muz, domates veya meyveleri oda sıcaklığında tutmaya özen gösteriniz.
  • Yemeden önce meyve ve sebzeleri bol ve temiz akan suda yıkayınız. Dış yaprakları veya kabukları soyup atınız. Kavun, karpuz, elma veya havuç gibi sert yüzeyli sebze ve meyveler için sebze fırçası kullanınız. 
  • Küçük ve daha hassas meyveler için bir kevgir kullanarak durulanmasını sağlayınız ve zarar görmesini en aza indiriniz. 
  • Çapraz bulaşı önlemek için, çiğ ürünleri doğradığınız tahta ve bıçağı diğer bir besin için kullanmadan mutlaka iyice yıkayınız. 
  • Hazırlanan meyve salatalarını ve diğer kesilmiş ürünleri, servis edilene kadar buzdolabında saklayınız, 4 saatten fazla buzdolabı dışında beklediyse, tüketmeyiniz.


Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Tehlikeli sıcaklardan 8 tedbirle korunun
Tehlikeli sıcaklardan 8 tedbirle korunun
Havuzlarda “mikrobiyolojik temizleme” yoksa girmeyin
Havuzlarda “mikrobiyolojik temizleme” yoksa girmeyin
Kadınlarda yazın çok sık görülen 3 enfeksiyon!
Kadınlarda yazın çok sık görülen 3 enfeksiyon!
Bacağa vuran bel fıtığı ağrısı yaşıyorsanız…
Bacağa vuran bel fıtığı ağrısı yaşıyorsanız…
Çocukları güneşten korumak için  6 önemli kural!
Çocukları güneşten korumak için 6 önemli kural!
Sıcak Havalarda Su Kaybını Önlemek İçin Öneriler
Sıcak Havalarda Su Kaybını Önlemek İçin Öneriler
Musluk suyundan yapılan buzlar hastalık sebebi
Musluk suyundan yapılan buzlar hastalık sebebi
Endişe Etmenin Zararlarına Dikkat!
Endişe Etmenin Zararlarına Dikkat!
Gastroenteritin 6 önemli belirtisi
Gastroenteritin 6 önemli belirtisi
Palyatif hastalar da diş bakımına ihtiyaç duyuyor
Palyatif hastalar da diş bakımına ihtiyaç duyuyor
Çocuklar da Stres Neden Olur?
Çocuklar da Stres Neden Olur?
Cildinizi yaza hazırlayın
Cildinizi yaza hazırlayın
Okullarda artan şiddetin sebebi öfke kontrolü eksikliği!
Okullarda artan şiddetin sebebi öfke kontrolü eksikliği!
Bebeklerle uzun seyahatte nelere dikkat edilmeli?
Bebeklerle uzun seyahatte nelere dikkat edilmeli?
Ağzında yemek tutan çocuklarda dişler daha kolay çürüyor
Ağzında yemek tutan çocuklarda dişler daha kolay çürüyor
Yaz hamilelerine 12 önemli öneri!
Yaz hamilelerine 12 önemli öneri!
Cilt bakım hataları akneye yol açıyor
Cilt bakım hataları akneye yol açıyor
Uzmanı uyardı! Antidepresan kullanımı kişiye göre planlanır...
Uzmanı uyardı! Antidepresan kullanımı kişiye göre planlanır...
İdrarı tutmak enfeksiyon riskini artırabilir
İdrarı tutmak enfeksiyon riskini artırabilir
Kol ve bacaklarınız çabuk morarıyorsa dikkat!
Kol ve bacaklarınız çabuk morarıyorsa dikkat!
Kan Bağışı Hayat Kurtarır!
Kan Bağışı Hayat Kurtarır!
Çocuğunuz olmuyorsa sebebi COVID-19 olabilir
Çocuğunuz olmuyorsa sebebi COVID-19 olabilir
Dünün acısı bugünün gücünü oluşturuyor!
Dünün acısı bugünün gücünü oluşturuyor!
Şehir hastanesi başhekimliğine teknik ziyaret
Şehir hastanesi başhekimliğine teknik ziyaret
Çocukların obeziteden korunması için 17 öneri
Çocukların obeziteden korunması için 17 öneri
Sabri Ülker Vakfı, yaz aylarında gıda zehirlenmesine karşı uyardı
Sabri Ülker Vakfı, yaz aylarında gıda zehirlenmesine karşı uyardı
Ayak başparmağındaki eğrilik ve bu belirtilere dikkat!
Ayak başparmağındaki eğrilik ve bu belirtilere dikkat!
Hamilelere yazı sağlıklı geçirme tavsiyeleri
Hamilelere yazı sağlıklı geçirme tavsiyeleri
Sıcak Havalarda Kırım Kongo Vakalarına Dikkat!
Sıcak Havalarda Kırım Kongo Vakalarına Dikkat!
Organ naklinde robot dönemi!
Organ naklinde robot dönemi!
Yaz meyvelerinde şeker tehlikesine dikkat!
Yaz meyvelerinde şeker tehlikesine dikkat!
Sessiz ilerleyen kronik lenfositik lösemiye dikkat!
Sessiz ilerleyen kronik lenfositik lösemiye dikkat!
Ağız ve diş sağlığı sorunları özel gereksinimli bireylerde daha sık görülüyor!
Ağız ve diş sağlığı sorunları özel gereksinimli bireylerde daha sık görülüyor!
Duygusal açlık doyum değil pişmanlık getiriyor
Duygusal açlık doyum değil pişmanlık getiriyor
Dikkat! Kaygılarınızın sebebi Anksiyete olabilir
Dikkat! Kaygılarınızın sebebi Anksiyete olabilir
Çocuklarda iki omuz arasında fark varsa dikkat!
Çocuklarda iki omuz arasında fark varsa dikkat!
Akıllı telefonlara sınır koyma zamanı geldi!
Akıllı telefonlara sınır koyma zamanı geldi!
Sağlıklı bir cilt için yaza özel öneriler!
Sağlıklı bir cilt için yaza özel öneriler!
Güneşe korunmasız çıkmayın
Güneşe korunmasız çıkmayın
 “Skolyoz varsa tedavisi de var!”
“Skolyoz varsa tedavisi de var!”
Yazın kapalı havada bile güneş gözlüğü takılmalı
Yazın kapalı havada bile güneş gözlüğü takılmalı
Paketli gıdalar böbrek rahatsızlığına neden oluyor
Paketli gıdalar böbrek rahatsızlığına neden oluyor

Bunlar da ilginizi çekebilir