Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!

ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!
ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!
4 Ocak 2025 Cumartesi Okuma 7.004

‘Sokak sütçüleri’ nostaljiye dönüşse de çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor!

Çiğ sütü kaç dakika kaynatmalı?

Doğru tüketilmediğinde sağlığa ciddi zararlar verebilir! 

Kimileri doğal, işlenmemiş ve taze olduğu düşüncesiyle, kimileri de marketlerdeki ambalajlı sütlere göre daha ekonomik bulduğundan çiğ süt almayı tercih ediyor. Geçmişte sokak sütçülerinin evlerin kapısına getirdiği ve güğümlerinden sürahilere boşalttığı dönem artık pek çoğumuz için nostaljik bir anı olsa da, çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor. Ancak dikkat! Bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor! Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz “Yapılan çalışmalar; çiğ sütün gerekli koşullar sağlanmadan tüketilmesinin bazı kişilerde böbrek yetmezliğinden felce dek çok ciddi hatta yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabildiğini gösteriyor” diyor. Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, herhangi bir  ısıl işlem uygulanmadan satılan sütlerin tüketimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

  • Kaynatma süresine dikkat edin!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kocagöz “Çiğ süt zararlı mikroplar taşıyabileceği için insan sağlığına riskini ortadan kaldırmak ve mikrobiyolojik güvenliğini sağlamak amacıyla kaynatma, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerle mikroplar yok edilir. Sağlık riskleri nedeni ile Dünya Sağlık Örgütü insanların çiğ süt veya çiğ süt ürünlerinin (taze, yumuşak peynir çeşitleri, dondurma, yoğurt) bu tip işlemlere girmeden tüketilmemesini önermektedir. Genel anlamda kaynatma işlemi ev ortamında çiğ sütlere uygulanır. Kaynatma süresi süt içindeki mikrop ve mikroplardan gelen toksinleri yok etmek için en az ortalama 15-20 dakika olmalıdır” diyor. 

  • Ciddi hastalıklara yol açabilir!

Çiğ süt; Salmonella, E.col ve toplumda isimleri bilinmeyen birçok tehlikeli bakteriler içerebilir. H5N1 (kuş gribi) virüsüyle enfekte ineklerden alınan çiğ sütte bu virüsün bulunduğu tespit edilmiştir. Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri (peynir, kaymak, dondurma vb) özellikle toksoplazma enfeksiyonu açısından da ciddi risk taşır ve gebelere bulaştığında bebekte kalıcı hasarlara yol açma riski taşır. Seyahatlerde de bu tür gıdalar, bulaşıcı hastalıklar açısından önemli bir risk oluşturur. 

  • Soğuk zincir çok önemli!

Çiğ sütün; hayvanın sağılmasından sütün şişelenme işlemine ve tüketiciye ulaştırılmasına dek tüm aşamalarda mikrop taşıma riskini ortadan kaldırarak sağlığa zarar vermesini önlemek için soğuk zincire çok önem verilmelidir. Bu nedenle sütün sağılmasından sonra en kısa zamanda soğuk zincir sistemine girmesi gerekmektedir. Bu süre en fazla ilk 4 saattir. 

  • Risk grubundakiler dikkat!

Çiğ sütteki bakteriler; çiğ süt içen veya çiğ sütten yapılmış yiyecekler tüketen herkesin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bazı insanlar çiğ sütteki bakterilerden dolayı hastalıkları karın ağrısı, kusma, bazen kanlı ishal, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrısı gibi şikayetlerle geçirse de, bazılarında ölüme bile neden olabilir. Bu grup bireyler şunlardır: Hamileler, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler, kalp ve böbrek hastalıkları ve diyabeti olanlar ile HIV enfeksiyonu veya organ nakli alıcıları. 

  • Pastörizasyon sütün besin değerini azaltmaz!

Toplumumuzda pek çok kişi pastörizasyon işleminin, süte zarar verdiğini ve besin değerini azalttığını, çiğ sütün güvenli ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Oysa bu düşüncenin doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz şöyle konuşuyor: “Pastörizasyon işlemi sütteki zararlı mikroorganizmaları yok ederken, bu süreçlerde sütün besleyici değerinde değişikliğe neden olmaz! Vitamin ve besleyici protein değerinin düşmesi kaygı duyulacak kadar anlamlı miktarlarda değildir. UHT süt de; yüksek ısı derecesiyle çiğ sütün kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerinde en az değişikliğe yol açarak, bozulma yapabilen tüm mikropların UHT (Ultra High Temperature) işlemi ile yok edilmesidir. Yüksek ısı uygulanması sırasında  sütte   saptanan besin değerlerindeki değişimler (örneğin vitamin)  gıda etkinliği açısından önemsiz düzeyde düşüktür. Sonuç olarak  bu işlemler ile mikroorganizma riski olmadan besin değeri korunmuş olmaktadır.”

 

Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Anlamlı Sosyal Sorumluluk Projesi
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Anlamlı Sosyal Sorumluluk Projesi
İl Sağlık Müdürlüğü’nde MHRS Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
İl Sağlık Müdürlüğü’nde MHRS Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Çocuklarda Kasık Fıtığına Dikkat!
Çocuklarda Kasık Fıtığına Dikkat!
Okullarda Artan Bulaşıcı Hastalık Tehlikesine Karşı Uyarılar
Okullarda Artan Bulaşıcı Hastalık Tehlikesine Karşı Uyarılar
50 Yaş Üstü Erkeklerin Önemli Sorunu: Prostat Kanseri
50 Yaş Üstü Erkeklerin Önemli Sorunu: Prostat Kanseri
Kahvaltıda Bal Tüketen Çocuklar Derste Daha Başarılı Oluyor
Kahvaltıda Bal Tüketen Çocuklar Derste Daha Başarılı Oluyor
Zona Hastalığı: Belirtileri, Risk Faktörleri ve Aşıyla Korunma
Zona Hastalığı: Belirtileri, Risk Faktörleri ve Aşıyla Korunma
Yaşa Bağlı Omurga Hasarlarını Önlemenin Yolları
Yaşa Bağlı Omurga Hasarlarını Önlemenin Yolları
Batıl İnançların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi: Fayda mı, Zarar mı?
Batıl İnançların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi: Fayda mı, Zarar mı?
Kayısı Çekirdeği: Şifa mı, Zehir mi? Uzmanlar Uyarıyor
Kayısı Çekirdeği: Şifa mı, Zehir mi? Uzmanlar Uyarıyor
Sepsis Tehlikesi ve "Altın Saat" Uyarısı: Uzmanlar Farkındalığı Artırmaya Çağırıyor
Sepsis Tehlikesi ve "Altın Saat" Uyarısı: Uzmanlar Farkındalığı Artırmaya Çağırıyor
Dikkat: Mide Rahatsızlıkları Olanlar İçin Domates Uyarısı
Dikkat: Mide Rahatsızlıkları Olanlar İçin Domates Uyarısı
Eylül Ayı: Prostat Kanseri Farkındalık Ayı
Eylül Ayı: Prostat Kanseri Farkındalık Ayı
13 Eylül Dünya Sepsis Günü: Sepsis Nedir ve Nasıl Korunulur?
13 Eylül Dünya Sepsis Günü: Sepsis Nedir ve Nasıl Korunulur?
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde Yeni Tomografi Dönemi
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde Yeni Tomografi Dönemi
Kamu Kurumlarında Sigara Bırakma Kampanyası Düzenlendi
Kamu Kurumlarında Sigara Bırakma Kampanyası Düzenlendi
Diş Hekimi Korkusu (Dentofobi) Terapi ve VR Gözlükle Yenilebilir
Diş Hekimi Korkusu (Dentofobi) Terapi ve VR Gözlükle Yenilebilir
Cilt Hastalıklarının Kaynağı Bağırsaklarda Olabilir
Cilt Hastalıklarının Kaynağı Bağırsaklarda Olabilir
Kalp Çarpıntısı Ciddiye Alınmalı: Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Kalp Çarpıntısı Ciddiye Alınmalı: Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Okul Kantinindeki Masum Görünen Atıştırmalıklar Çocukların Dişlerini Tehdit Ediyor
Okul Kantinindeki Masum Görünen Atıştırmalıklar Çocukların Dişlerini Tehdit Ediyor
Düzenli Tarama ile Jinekolojik Kanserlerden Korunun
Düzenli Tarama ile Jinekolojik Kanserlerden Korunun
Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obezite hastası!
Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obezite hastası!
Teknoloji Kullanımı, Genç Yaşta Boyun Fıtığı Riskini Artırıyor
Teknoloji Kullanımı, Genç Yaşta Boyun Fıtığı Riskini Artırıyor
Çifteler Devlet Hastanesi, 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazıyla Hizmet Kalitesini Artırıyor
Çifteler Devlet Hastanesi, 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazıyla Hizmet Kalitesini Artırıyor
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Aile Sağlığı Merkezlerini Denetledi
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Aile Sağlığı Merkezlerini Denetledi
İl Sağlık Müdürü, Fizyoterapistlerin Gününü Kutladı
İl Sağlık Müdürü, Fizyoterapistlerin Gününü Kutladı
Bebek Akademisi Başladı: Aileler Bilinçleniyor
Bebek Akademisi Başladı: Aileler Bilinçleniyor
Ruh Sağlığında Yapay Zeka Kullanımı Kontrollü Olmalı
Ruh Sağlığında Yapay Zeka Kullanımı Kontrollü Olmalı
Sonbaharda Hamileler İçin Sağlık Rehberi
Sonbaharda Hamileler İçin Sağlık Rehberi
Akıllı Telefon Kullanımı Boynunuzu 5 Kat Daha Fazla Zorluyor
Akıllı Telefon Kullanımı Boynunuzu 5 Kat Daha Fazla Zorluyor
Okul Başarısızlığının Gizli Nedeni: Görme Sorunları
Okul Başarısızlığının Gizli Nedeni: Görme Sorunları
Yazdan Kalan Enfeksiyonlarla Kışa Girmeyin
Yazdan Kalan Enfeksiyonlarla Kışa Girmeyin
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Halk Sağlığı Haftası Etkinliği
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Halk Sağlığı Haftası Etkinliği
Uzmanından Işıltılı Bir Cilt İçin Hayati Tüyolar
Uzmanından Işıltılı Bir Cilt İçin Hayati Tüyolar
Sürekli Özür Dilemek: Nezaket mi, Psikolojik Sorun mu?
Sürekli Özür Dilemek: Nezaket mi, Psikolojik Sorun mu?
Eskişehir İl Ambulans Servisi Personeline Temel Modül Eğitimi Verildi
Eskişehir İl Ambulans Servisi Personeline Temel Modül Eğitimi Verildi
Halk Sağlığı Haftası: "Sağlıklı Hayat Merkezleri ile Sağlıklı Hayata Merhaba"
Halk Sağlığı Haftası: "Sağlıklı Hayat Merkezleri ile Sağlıklı Hayata Merhaba"
Kadın Sağlığında Sıkça Sorulan 9 Soru ve Uzman Yanıtları
Kadın Sağlığında Sıkça Sorulan 9 Soru ve Uzman Yanıtları
Uzmanlar Uyarıyor: Dijital Demans Çocukları Tehdit Ediyor
Uzmanlar Uyarıyor: Dijital Demans Çocukları Tehdit Ediyor
Kalp Krizi Riski Neden Gece Artıyor?
Kalp Krizi Riski Neden Gece Artıyor?
Hemoroid: Halkın En Büyük Düşmanı Utanma Duygusu
Hemoroid: Halkın En Büyük Düşmanı Utanma Duygusu
Yüksek Topuklu Ayakkabılar: Şıklık Peşinde Sağlıktan Olmak
Yüksek Topuklu Ayakkabılar: Şıklık Peşinde Sağlıktan Olmak

Bunlar da ilginizi çekebilir