Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!

ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!
ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!
4 Ocak 2025 Cumartesi Okuma 7.171

‘Sokak sütçüleri’ nostaljiye dönüşse de çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor!

Çiğ sütü kaç dakika kaynatmalı?

Doğru tüketilmediğinde sağlığa ciddi zararlar verebilir! 

Kimileri doğal, işlenmemiş ve taze olduğu düşüncesiyle, kimileri de marketlerdeki ambalajlı sütlere göre daha ekonomik bulduğundan çiğ süt almayı tercih ediyor. Geçmişte sokak sütçülerinin evlerin kapısına getirdiği ve güğümlerinden sürahilere boşalttığı dönem artık pek çoğumuz için nostaljik bir anı olsa da, çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor. Ancak dikkat! Bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor! Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz “Yapılan çalışmalar; çiğ sütün gerekli koşullar sağlanmadan tüketilmesinin bazı kişilerde böbrek yetmezliğinden felce dek çok ciddi hatta yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabildiğini gösteriyor” diyor. Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, herhangi bir  ısıl işlem uygulanmadan satılan sütlerin tüketimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

  • Kaynatma süresine dikkat edin!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kocagöz “Çiğ süt zararlı mikroplar taşıyabileceği için insan sağlığına riskini ortadan kaldırmak ve mikrobiyolojik güvenliğini sağlamak amacıyla kaynatma, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerle mikroplar yok edilir. Sağlık riskleri nedeni ile Dünya Sağlık Örgütü insanların çiğ süt veya çiğ süt ürünlerinin (taze, yumuşak peynir çeşitleri, dondurma, yoğurt) bu tip işlemlere girmeden tüketilmemesini önermektedir. Genel anlamda kaynatma işlemi ev ortamında çiğ sütlere uygulanır. Kaynatma süresi süt içindeki mikrop ve mikroplardan gelen toksinleri yok etmek için en az ortalama 15-20 dakika olmalıdır” diyor. 

  • Ciddi hastalıklara yol açabilir!

Çiğ süt; Salmonella, E.col ve toplumda isimleri bilinmeyen birçok tehlikeli bakteriler içerebilir. H5N1 (kuş gribi) virüsüyle enfekte ineklerden alınan çiğ sütte bu virüsün bulunduğu tespit edilmiştir. Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri (peynir, kaymak, dondurma vb) özellikle toksoplazma enfeksiyonu açısından da ciddi risk taşır ve gebelere bulaştığında bebekte kalıcı hasarlara yol açma riski taşır. Seyahatlerde de bu tür gıdalar, bulaşıcı hastalıklar açısından önemli bir risk oluşturur. 

  • Soğuk zincir çok önemli!

Çiğ sütün; hayvanın sağılmasından sütün şişelenme işlemine ve tüketiciye ulaştırılmasına dek tüm aşamalarda mikrop taşıma riskini ortadan kaldırarak sağlığa zarar vermesini önlemek için soğuk zincire çok önem verilmelidir. Bu nedenle sütün sağılmasından sonra en kısa zamanda soğuk zincir sistemine girmesi gerekmektedir. Bu süre en fazla ilk 4 saattir. 

  • Risk grubundakiler dikkat!

Çiğ sütteki bakteriler; çiğ süt içen veya çiğ sütten yapılmış yiyecekler tüketen herkesin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bazı insanlar çiğ sütteki bakterilerden dolayı hastalıkları karın ağrısı, kusma, bazen kanlı ishal, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrısı gibi şikayetlerle geçirse de, bazılarında ölüme bile neden olabilir. Bu grup bireyler şunlardır: Hamileler, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler, kalp ve böbrek hastalıkları ve diyabeti olanlar ile HIV enfeksiyonu veya organ nakli alıcıları. 

  • Pastörizasyon sütün besin değerini azaltmaz!

Toplumumuzda pek çok kişi pastörizasyon işleminin, süte zarar verdiğini ve besin değerini azalttığını, çiğ sütün güvenli ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Oysa bu düşüncenin doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz şöyle konuşuyor: “Pastörizasyon işlemi sütteki zararlı mikroorganizmaları yok ederken, bu süreçlerde sütün besleyici değerinde değişikliğe neden olmaz! Vitamin ve besleyici protein değerinin düşmesi kaygı duyulacak kadar anlamlı miktarlarda değildir. UHT süt de; yüksek ısı derecesiyle çiğ sütün kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerinde en az değişikliğe yol açarak, bozulma yapabilen tüm mikropların UHT (Ultra High Temperature) işlemi ile yok edilmesidir. Yüksek ısı uygulanması sırasında  sütte   saptanan besin değerlerindeki değişimler (örneğin vitamin)  gıda etkinliği açısından önemsiz düzeyde düşüktür. Sonuç olarak  bu işlemler ile mikroorganizma riski olmadan besin değeri korunmuş olmaktadır.”

 

Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Çocuklarda Astımın 9 Önemli Sinyali: Erken Tanı Hayat Kurtarır!
Çocuklarda Astımın 9 Önemli Sinyali: Erken Tanı Hayat Kurtarır!
Yetersiz Beslenme Sporcu Performansını Düşürüyor
Yetersiz Beslenme Sporcu Performansını Düşürüyor
Genç Yaşta Kalp Krizi Alarmı: "Gizli" Risk Faktörlerine Dikkat!
Genç Yaşta Kalp Krizi Alarmı: "Gizli" Risk Faktörlerine Dikkat!
Telefondan Uzak Kalma Korkusu Psikolojiyi Bozuyor: Nomofobi Tehlikesi!
Telefondan Uzak Kalma Korkusu Psikolojiyi Bozuyor: Nomofobi Tehlikesi!
Şiddetli Karın Ağrısının Nedeni: Divertikülit Olabilir!
Şiddetli Karın Ağrısının Nedeni: Divertikülit Olabilir!
Menopoza Geçiş Döneminde Yaşam Kalitesini Artıracak 8 Etkili Öneri
Menopoza Geçiş Döneminde Yaşam Kalitesini Artıracak 8 Etkili Öneri
Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Kış Aylarında Göz Sağlığına Dikkat: Soğuk Hava ve Isıtıcıların Etkisi
Kış Aylarında Göz Sağlığına Dikkat: Soğuk Hava ve Isıtıcıların Etkisi
Mevsiminde Beslenmek: Bağışıklığı Güçlendirmenin En Doğal Yolu
Mevsiminde Beslenmek: Bağışıklığı Güçlendirmenin En Doğal Yolu
Halk Sağlığı Tayfaları’ndan “Nezaketli Duygularla Tabu Oyunu”
Halk Sağlığı Tayfaları’ndan “Nezaketli Duygularla Tabu Oyunu”
Şirintepe Sağlıklı Hayat Merkezi’nde Geriatri Atölyesi Başarıyla Tamamlandı
Şirintepe Sağlıklı Hayat Merkezi’nde Geriatri Atölyesi Başarıyla Tamamlandı
Mihalgazi’de Tütünle Mücadele Güçleniyor: Sigara Bırakma Polikliniği Açıldı
Mihalgazi’de Tütünle Mücadele Güçleniyor: Sigara Bırakma Polikliniği Açıldı
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nde Dünya Mühendisler Günü Kutlaması
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nde Dünya Mühendisler Günü Kutlaması
Uzmandan Sosyal Medya Diyetlerine Şiddetli Uyarı: "Ciddi Sağlık Riski Taşıyor"
Uzmandan Sosyal Medya Diyetlerine Şiddetli Uyarı: "Ciddi Sağlık Riski Taşıyor"
Yerli ve Millî OED Cihazlarıyla Kalp Krizine İlk Müdahale Kampüste Başladı
Yerli ve Millî OED Cihazlarıyla Kalp Krizine İlk Müdahale Kampüste Başladı
Panik Atak Döngüsünü Sürdüren Davranışlar ve Tedavi Hedefleri
Panik Atak Döngüsünü Sürdüren Davranışlar ve Tedavi Hedefleri
Yemekten sonra tatlı isteği nasıl engellenir
Yemekten sonra tatlı isteği nasıl engellenir
Uyku Apnesi Gençlerde de Yaygınlaşıyor: Obezite Nedeniyle Ani Ölüm Riski Artıyor
Uyku Apnesi Gençlerde de Yaygınlaşıyor: Obezite Nedeniyle Ani Ölüm Riski Artıyor
Çalışanların Ruh Sağlığı Alarm Veriyor: Tükenmişlik Artıyor
Çalışanların Ruh Sağlığı Alarm Veriyor: Tükenmişlik Artıyor
Depresyonda ’Acil Çıkış’ Mümkün Değil, Ama Süreç Kontrol Altına Alınabilir
Depresyonda ’Acil Çıkış’ Mümkün Değil, Ama Süreç Kontrol Altına Alınabilir
DEHB’in Temeli Çok Güçlü: Genetik Aktarım Oranı Yüzde 76
DEHB’in Temeli Çok Güçlü: Genetik Aktarım Oranı Yüzde 76
Prematüre Bebekler Kış Aylarında Yüksek Risk Altında
Prematüre Bebekler Kış Aylarında Yüksek Risk Altında
Geleceğin Kozmetiği Masaya Yatırıldı: Yeşil Ürünlere Talep Yüzde 15 Büyüyor
Geleceğin Kozmetiği Masaya Yatırıldı: Yeşil Ürünlere Talep Yüzde 15 Büyüyor
"Minik 112" Etkinliği ile Öğrencilere Acil Sağlık Bilinci Kazandırılıyor
"Minik 112" Etkinliği ile Öğrencilere Acil Sağlık Bilinci Kazandırılıyor
Yürüyüş Erken Ölüm Riskini Yüzde 30 Azaltıyor
Yürüyüş Erken Ölüm Riskini Yüzde 30 Azaltıyor
Depresyonun 7 İşareti ve Erken Destek Almanın Önemi
Depresyonun 7 İşareti ve Erken Destek Almanın Önemi
Gebelikte Diş Eti Büyümesi ve Riskleri
Gebelikte Diş Eti Büyümesi ve Riskleri
Yalancı Nodüller Gereksiz Tiroit Ameliyatlarına Yol Açabiliyor!
Yalancı Nodüller Gereksiz Tiroit Ameliyatlarına Yol Açabiliyor!
Göz Kuruluğuna Karşı Damla Tedavisi: Mevsimsel ve Yaşam Tarzı Etkileri
Göz Kuruluğuna Karşı Damla Tedavisi: Mevsimsel ve Yaşam Tarzı Etkileri
Evde Fiziksel Aktiviteyi Artırmanın Yolları
Evde Fiziksel Aktiviteyi Artırmanın Yolları
Çocuklarda Ağız Sağlığı ve Psikososyal Gelişim: "Gülümseme Özgüveni"
Çocuklarda Ağız Sağlığı ve Psikososyal Gelişim: "Gülümseme Özgüveni"
Diş etlerindeki yanma ve ağrı farklı sorunların habercisi olabilir!
Diş etlerindeki yanma ve ağrı farklı sorunların habercisi olabilir!
Biraz Plan, Çokça Huzur: Sağlıklı Beslenmenin En Pratik ve Ekonomik Yolu
Biraz Plan, Çokça Huzur: Sağlıklı Beslenmenin En Pratik ve Ekonomik Yolu
Menopozda Karın Yağlanması Artıyor: ’İkinci Bahar’da Yenilenmenin 7 Etkili Yolu
Menopozda Karın Yağlanması Artıyor: ’İkinci Bahar’da Yenilenmenin 7 Etkili Yolu
Kilo Veremiyorsanız Suçlu Lipödem Olabilir: İradeniz Değil, Genetik Kodunuz!
Kilo Veremiyorsanız Suçlu Lipödem Olabilir: İradeniz Değil, Genetik Kodunuz!
Hastanelerde ASELSAN Dönemi Başlıyor: Savunmadan Sivil Teknolojiye Dev Adım
Hastanelerde ASELSAN Dönemi Başlıyor: Savunmadan Sivil Teknolojiye Dev Adım
Eskişehir’de Kapsamlı "Trafik Kazası Tatbikatı" Başarıyla Gerçekleştirildi
Eskişehir’de Kapsamlı "Trafik Kazası Tatbikatı" Başarıyla Gerçekleştirildi
Eskişehir Alpu Osmaniye’ye Yeni Aile Sağlığı Merkezi Açılıyor
Eskişehir Alpu Osmaniye’ye Yeni Aile Sağlığı Merkezi Açılıyor
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Tıbbi Sekreterler Günü Kutlandı
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Tıbbi Sekreterler Günü Kutlandı
Kadınlarda Tekrarlayan Vajinal Enfeksiyonlara Dikkat
Kadınlarda Tekrarlayan Vajinal Enfeksiyonlara Dikkat
Bağışıklık Sistemini Zayıflatan 5 Temel Faktör
Bağışıklık Sistemini Zayıflatan 5 Temel Faktör
Kahvenin Deri Kanseri Üzerindeki Şaşırtıcı Etkisi: "Sahilde Tüketmek Çok Faydalı"
Kahvenin Deri Kanseri Üzerindeki Şaşırtıcı Etkisi: "Sahilde Tüketmek Çok Faydalı"

Bunlar da ilginizi çekebilir