Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Bayram sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin!

Bayram sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin!
Bayram sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin!
6 Haziran 2025 Cuma Okuma 20.943

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin ön planda olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.

Artan kırmızı et tüketiminin, mide yanması, kabızlık, kolesterol yükselmesi gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, etin porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi ve mutlaka sebze, tam tahıllı ürünler ve fermente gıdalarla dengelenmesi gerektiği konusunda uyardı. Yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi, en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yiğit, sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesinin de porsiyon kontrolü kadar önemli olduğunu dile getirdi. Yiğit ayrıca tatlı tercihlerinde de hafif ve sütlü seçeneklerin tercih edilmesi, yemek sonrası yürüyüş yapılması ve bol su tüketilmesini önerdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketiminin sindirim ve genel sağlık üzerindeki etkilerinden bahsederek, sağlıklı beslenme önerileri verdi.

Bayram sofralarında etin başrolde olması doğal, ancak porsiyon kontrolü şart

Kurban Bayramının sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, bereketli sofraların kurulduğu özel günlerden biri olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak bayramla birlikte artan et tüketimi, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir.” dedi.

Özellikle mide rahatsızlıkları, kolesterol yüksekliği ve hipertansiyonu olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine daha özen göstermesi gerektiğine dikkat çeken Yiğit, “Bayram sofralarında etin başrolde olması doğaldır ancak porsiyon kontrolü şarttır. Yetişkin bir birey için günlük ortalama 120-150 gram pişmiş kırmızı et yeterlidir. Bu miktar, kişinin avuç içi büyüklüğünde bir et parçasına denk gelir. Fazla miktarda kırmızı et tüketimi mide yanması, kabızlık, kolesterol yükselmesi ve ürik asit artışı gibi sorunlara yol açabilir.” uyarısında bulundu.

Etin pişirme yöntemi en az miktarı kadar önemli!

Yeni kesilen etin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorlayabileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle kurban eti, serin bir ortamda en az 24 saat dinlendirilmeli. Kapalı poşette değil, hava alabilecek şekilde geniş kaplarda muhafaza edilmeli.” dedi.

Etin pişirme yönteminin de en az miktarı kadar önemli olduğuna değinen Yiğit, “Mangalda pişirme sırasında, et ile ateş arasında 15 cm mesafe bırakılmalı, yağın ateşe damlamaması sağlanmalı. Kızartma ve aşırı yağlı kavurmalardan kaçınılmalı, ızgara, fırın veya haşlama gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli.” açıklamasını yaptı.

Her gün en az 2 öğünde sebzeye yer verin…

Bayramda sofraların kırmızı et ağırlıklı olduğunu, bu nedenle geri planda kalan sebze, meyve ve tam tahılların sindirim sisteminde dengesizliklere neden olabildiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Her gün en az 2 öğünde sebzeye yer vermek, yoğurt, ayran gibi fermente ürünleri sofraya dahil etmek ve tam tahıllı ekmekleri tercih etmek faydalı olacaktır.” dedi.

Şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğini de ifade eden Yiğit, tatlı tüketilecekse porsiyonun küçültülmesini, yanında bir bardak ayran veya su ile denge sağlanmasını önerdi.

Eti dinlendirmeden hemen tüketmek en sık yapılan bayram hatası!

Özellikle Kurban Bayramı gibi zamanlarda en sık yapılan beslenme hatalarına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Eti dinlendirmeden hemen tüketmek, etin yanında sebze veya lifli gıdalara yer vermemek, etin pişirme yöntemine dikkat etmemek, porsiyon kontrolü yapmadan sık et tüketmek, yeterince su içmemek, ağır ve şekerli tatlıları sık aralıklarla yemek, yapılan beslenme hataları olarak sıralanabilir.” dedi.

Bayram süresince sindirim sorunlarını önlemek için önerilerde de bulunan Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yemekler yavaş yenmeli, iyi çiğnenmeli ve sonrasında hafif yürüyüşler yapılmalı. Gün içinde 2-2,5 litre su tüketimi hem metabolizma hem de sindirim sistemi için destekleyicidir. Probiyotikli yoğurt ve kefir gibi ürünler, bu dönemde bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.

Şişkinlik, hazımsızlık veya mide yanması yaşayan bireyler öğünlerden sonra rezene, kimyon, anason, nane-limon çayı gibi bitki çaylarını tercih edebilir. Bu bitkiler gaz birikimini azaltmaya, sindirimi kolaylaştırmaya ve mideyi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ayrıca zencefil de mide asidini dengeleyici etkisiyle öne çıkar. Özellikle yemek sonrası mide yanması yaşayan bireylerde rahatlama sağlayabilir. Ancak düzenli ilaç kullanan bireylerin bitki çaylarını tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.” 



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne Sağlık Dokunuşu
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne Sağlık Dokunuşu
Vücudunuza Kene Yapışırsa Sakın Paniklemeyin: Yanlış Müdahale Ölümcül Virüsü Hızlandırabilir!
Vücudunuza Kene Yapışırsa Sakın Paniklemeyin: Yanlış Müdahale Ölümcül Virüsü Hızlandırabilir!
Sosyal Fobiler Ergenlikte Zirve Yapıyor, Sosyal Medya da Bu Durumu Destekliyor!
Sosyal Fobiler Ergenlikte Zirve Yapıyor, Sosyal Medya da Bu Durumu Destekliyor!
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Sıcak Çarpması Uyarısı: Riskli Gruplar Dikkat!
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Sıcak Çarpması Uyarısı: Riskli Gruplar Dikkat!
Kabızlık: Yaşam Kalitesini Düşüren Sessiz Tehdit
Kabızlık: Yaşam Kalitesini Düşüren Sessiz Tehdit
Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlemede Etkili
Yenidoğan Sünneti Enfeksiyonları Önlemede Etkili
ASHEP Eğitimi Başarıyla Tamamlandı!
ASHEP Eğitimi Başarıyla Tamamlandı!
Güneş Gözlüğünüz Hem Şık Hem Koruyucu Olsun!
Güneş Gözlüğünüz Hem Şık Hem Koruyucu Olsun!
Burun akıntısını hafife almayın, çünkü!
Burun akıntısını hafife almayın, çünkü!
İşkolik misiniz, Yoksa Tükenmek Üzere misiniz?
İşkolik misiniz, Yoksa Tükenmek Üzere misiniz?
Karın Şişkinliğine Son! Uzmanından 7 Etkili Çözüm ve Önemli Uyarılar
Karın Şişkinliğine Son! Uzmanından 7 Etkili Çözüm ve Önemli Uyarılar
Anne babalar dikkat! ÇOCUKLARI GÖZETLEYEN 5 YAZ HASTALIĞI!
Anne babalar dikkat! ÇOCUKLARI GÖZETLEYEN 5 YAZ HASTALIĞI!
Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor!
Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor!
Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor
Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Öz’den Eskişehir’e Önemli Ziyaret!
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Öz’den Eskişehir’e Önemli Ziyaret!
Beko Eskişehir Buzdolabı İşletmesi "Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri" Sertifikasını Aldı!
Beko Eskişehir Buzdolabı İşletmesi "Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri" Sertifikasını Aldı!
Eskişehir Halk Sağlığı Bülteni’nin Temmuz Sayısı Yayımlandı!
Eskişehir Halk Sağlığı Bülteni’nin Temmuz Sayısı Yayımlandı!
Eskişehir’de SMA Bölge Laboratuvarı Kuruldu
Eskişehir’de SMA Bölge Laboratuvarı Kuruldu
Yaz Aylarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!
Yaz Aylarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!
Yaz Aylarında Artan Göz Hastalıklarına Dikkat!
Yaz Aylarında Artan Göz Hastalıklarına Dikkat!
Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli
Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeli
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!
Bunaltıcı Sıcaklar Ruh Sağlığımızı da Tehdit Edebiliyor!
Bunaltıcı Sıcaklar Ruh Sağlığımızı da Tehdit Edebiliyor!
Eskişehir, Türkiye’nin 4. SMA Laboratuvarı’na Kavuştu
Eskişehir, Türkiye’nin 4. SMA Laboratuvarı’na Kavuştu
YAZ SPORLARINDA EN SIK YAPILAN 5 YANLIŞ!
YAZ SPORLARINDA EN SIK YAPILAN 5 YANLIŞ!
Çocuklar İçin Yazın Tatlı Tehlikesi: Diş Çürüklerine Karşı 5 Önlem…
Çocuklar İçin Yazın Tatlı Tehlikesi: Diş Çürüklerine Karşı 5 Önlem…
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı Hız Kesmiyor
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı Hız Kesmiyor
ASHEP Eğitim Becerileri Eğitimi Eskişehir’de Başladı: 11 İlden Sağlıkçılar Katılıyor!
ASHEP Eğitim Becerileri Eğitimi Eskişehir’de Başladı: 11 İlden Sağlıkçılar Katılıyor!
Sağlık Bakanlığı’ndan 18 Bin Personel Alımı Müjdesi
Sağlık Bakanlığı’ndan 18 Bin Personel Alımı Müjdesi
Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!
Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!
Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor!
Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor!
Her 8 Kadından Biri Risk Altında
Her 8 Kadından Biri Risk Altında
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne "Erişilebilirlik Belgesi" Verildi!
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne "Erişilebilirlik Belgesi" Verildi!
YAZ AYLARINDA GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN  6 HASTALIK!
YAZ AYLARINDA GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN 6 HASTALIK!
Uzmanlardan "Hazır Kahve" Uyarısı: Görme Kaybı Riskini Artırıyor Olabilir!
Uzmanlardan "Hazır Kahve" Uyarısı: Görme Kaybı Riskini Artırıyor Olabilir!
Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!
Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!
Migren Tehlikesine Dikkat! Türkiye’de Her 100 Kişiden 21’i Migren Hastası
Migren Tehlikesine Dikkat! Türkiye’de Her 100 Kişiden 21’i Migren Hastası
Türkiye’de Bir İlk: Adalar Aile Sağlığı Merkezi’nde GETAT Uygulamaları Başladı!
Türkiye’de Bir İlk: Adalar Aile Sağlığı Merkezi’nde GETAT Uygulamaları Başladı!
ABD’den Eskişehir’e Umut Yolculuğu
ABD’den Eskişehir’e Umut Yolculuğu
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!
Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?
Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?
ERKEN ERGENLİK TEHLİKESİNE DİKKAT!
ERKEN ERGENLİK TEHLİKESİNE DİKKAT!

Bunlar da ilginizi çekebilir