Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


SÜT DEYİP GEÇMEYİN! LAKTOZ İNTOLERANSI ARTIYOR

SÜT DEYİP GEÇMEYİN! LAKTOZ İNTOLERANSI ARTIYOR
SÜT DEYİP GEÇMEYİN! LAKTOZ İNTOLERANSI ARTIYOR
31 Ocak 2025 Cuma Okuma 16.035

İnsanların her yaşta sıklıkla tükettiği süt ve süt ürünleri, alerji ve laktoz intoleransına sebep olabiliyor.

Süt, dünya çapında en çok tüketilen besinler arasında yer alıyor, aynı zamanda çeşitli süt ürünlerinin hazırlanmasında da önemli bir bileşen. Süt ve süt bazlı ürünlerin yüksek tüketiminin yanında, dünya nüfusunun %65’i süt ürünlerine karşı alerji ve laktoz intoleransı gösteriyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye nüfusunun ise, en az %70’inde laktoz intoleransı olduğu belirtiliyor.    

Laktoz İntoleransı Nedir?

Acıbadem LifeClub Diyetisyeni ve Beslenme Uzmanı Belinda İrem Ardal, laktoz intoleransı hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili şunları söyledi: “Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kaynaklanan bağırsak sesleri, gaz sıkışması, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, kusma ve ara sıra gevşek dışkılama ile karakterize bir durumdur. Semptomlar spesifik olarak görülmeyebilir ve yoğunluk, alınan laktoz miktarına ve bireysel duyarlılığa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle süt ürünü alımından sonraki 30 dakika ile 2 saat içinde ortaya çıkar. İntolerans çok daha az sıklıkla baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon kaybı, kısa süreli hafıza güçlüğü, yoğun yorgunluk, kas ağrısı ve eklem ağrıları gibi bağırsak dışı semptomlara neden olabilmektedir. Kişilerin çoğunluğu, yetersiz laktoz sindirimine sahip olmalarına rağmen, geniş 240 ml'ye kadar süt veya süt ürününü sorunsuz bir şekilde tolere edebilirken, hastaların üçte biri küçük miktarlara karşı intolerans şikayetinde bulunmaktadır.

Laktoz intoleransı dünya çapında %57 ile %65 arasında değişen yüksek bir yaygınlığa sahiptir. Etkilenen nüfus için en uygun önleme yöntemi süt ve süt bazlı ürünlerden kaçınmaktır. Ancak bu, yetersiz besin tüketiminden kaynaklanan diğer sağlık sorunlarının gelişmesine neden olabilir.”

Laktoz İntoleransının Çeşitleri

Dyt. Ardal, laktoz intoleransının çeşitlerini ise şöyle sıraladı:

Primer Laktaz Eksikliği: Laktaz eksikliğinin en yaygın nedenidir, laktaz kalıcılığı olarak da bilinir. Yaş ilerledikçe laktaz enzim aktivitesinde kademeli bir düşüş olur. Enzim aktivitesi, bebeklikte azalmaya başlar ve semptomlar ergenlik veya erken yetişkinlikte ortaya çıkar. Çünkü primer laktoz intoleransında, laktaz üretimi yetişkinliğe gelindiğinde keskin bir şekilde düşer ve süt ürünlerinin sindirimi zorlaşır. Yakın bir zamanda da primer laktaz eksikliğinin genetik olduğu bildirilmiştir.

Sekonder Laktaz Eksikliği: Gastroenterit, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, kemoterapi, antibiyotikler gibi çeşitli enfeksiyöz, inflamatuar veya diğer hastalıklar nedeniyle bağırsak mukozasında oluşan hasar ise sekonder laktaz eksikliğine neden olabilir. Altta yatan hastalığın tedavisi laktaz seviyelerini eski haline getirebilir ve semptomları iyileştirebilir, ancak bu biraz zaman alabilir.

Doğuştan Laktaz Eksikliği: Otozomal çekinik kalıtım nedeniyle doğumdan itibaren laktaz enzim aktivitesinde azalma veya yokluk durumudur. Yenidoğanda süt içtikten sonra ortaya çıkar. Eksikliğin nadir bir nedenidir.

Gelişimsel Laktaz Eksikliği: 28 ila 37. gebelik haftalarında doğan prematüre bebeklerde görülmektedir.   Bebeğin bağırsağı yeterince gelişmemiştir ve bu da laktozu hidrolize edememesine neden olmaktadır. Bu durum, bağırsağın olgunlaşması ve bunun sonucunda yeterli laktaz aktivitesinin oluşması nedeniyle yaş ilerledikçe düzelebilmektedir

Diyet Değişiklikleri Çözüm Olabilir

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Belinda İrem Ardal, risk faktörleri ile ilgili ise, “Laktoz intoleransı, özellikle yaş ilerledikçe ve Afrika, Asya, Hispanik ve Amerika yerlisi kökenli kişilerde daha yaygın görülür. Ayrıca, ince bağırsak hastalıkları, erken doğum nedeniyle gelişim problemleri, kanser tedavileri gibi faktörler de bu durumu tetikleyebilir” dedi ve diyet değişikliklerinin laktoz intoleransına çözüm olabileceğine dikkat çekti:

“Laktoz intoleransının yönetilmesinde en önemli adım, diyet değişikliğidir. Laktoz içeren gıdalardan kaçınarak, laktoz intoleransının semptomlarını hafifletmek mümkündür. Laktoz içeren ürünler; yumuşak ve işlenmiş peynir, ayran, krema, süt, dondurma, ekşi krema, peynir altı suyu, krep, waffle, tereyağı, margarin, muhallebi ve pudingtir.”

Laktoz İntoleransı İçin Alternatif Gıdalar

Acıbadem LifeClub diyetisyenlerinden Belinda İrem Ardal, son olarak laktoz intoleransı yaşayan bireyler için günlük yaşamda rahatlıkla uygulanabilen ve semptomların hafiflemesine yardımcı olan alternatif çözümler olduğunu da belirtti: Laktozsuz inek sütü, piyasada kolaylıkla bulunabilir ve laktoz intoleransı olanlar için laktozun sindirimine yardımcı olmak amacıyla laktaz içeren sütler iyi bir alternatiftir.

Sert peynirler, daha az laktoz içerir, daha kolay tolere edilebilir. Yumuşak peynirlerden kaçınılmalıdır.

Süt içermeyen ürünler esas olarak pirinç, soya, yulaf, Hindistan cevizi, fındık, badem, kaju, kenevir vb. gibi besinlerden elde edilir. Soya sütü, badem sütü gibi bitkisel içecekler, süt yerine rahatlıkla tercih edilebilir.

Laktoz intoleransı, vücudun süt şekerini sindirememesiyle oluşur. Bu durum, yetersiz laktaz enzimi nedeniyle meydana gelir. Laktoz intoleransını yönetmek için probiyotikler ve doğru beslenme alışkanlıkları da önemli rol oynar.”



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Eskişehir İl Sağlık Müdürü’nden İlçe Ziyaretleri Devam Ediyor
Eskişehir İl Sağlık Müdürü’nden İlçe Ziyaretleri Devam Ediyor
Sivrihisar’a Modern Devlet Hastanesi Müjdesi!
Sivrihisar’a Modern Devlet Hastanesi Müjdesi!
Keratokonus hastalığı, gençlerde daha sık görülüyor...
Keratokonus hastalığı, gençlerde daha sık görülüyor...
RAMAZAN’DA UZUN SÜRE TOK TUTAN 8 GÜÇLÜ BESİN!
RAMAZAN’DA UZUN SÜRE TOK TUTAN 8 GÜÇLÜ BESİN!
Oruç tutmanın 8 faydası
Oruç tutmanın 8 faydası
Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!
Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!
BU BELİRTİLER ENDOMETRİOZİS HABERCİSİ
BU BELİRTİLER ENDOMETRİOZİS HABERCİSİ
Ağrılardan Kurtulmanın Yeni Yolu: Nöral Terapi İle Tanışın
Ağrılardan Kurtulmanın Yeni Yolu: Nöral Terapi İle Tanışın
Ergenlik Dönemi Aşılamaları İhmal Edilebiliyor!
Ergenlik Dönemi Aşılamaları İhmal Edilebiliyor!
Gıda Zehirlenmesi Neden Olur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Gıda Zehirlenmesi Neden Olur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Eskişehir’de 14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı
Eskişehir’de 14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı
Bildirici: "Eskişehir’de Sağlık Hizmetlerini Güçlendirmeye Devam Ediyoruz"
Bildirici: "Eskişehir’de Sağlık Hizmetlerini Güçlendirmeye Devam Ediyoruz"
Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor
Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor
Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!
Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!
Aşırı Tuz Tüketmenin Vücuda Zararları Nelerdir?
Aşırı Tuz Tüketmenin Vücuda Zararları Nelerdir?
Ramazan ayında pratik ve sağlıklı beslenmenin anahtarı dondurulmuş gıdalar
Ramazan ayında pratik ve sağlıklı beslenmenin anahtarı dondurulmuş gıdalar
Eskişehir Şehir Hastanesi’nden Spastisite Hastalarına Umut Veren Tedavi
Eskişehir Şehir Hastanesi’nden Spastisite Hastalarına Umut Veren Tedavi
Sağlıkta Kolaylık: Eskişehir’de Mesai Sonrası Poliklinik Hizmeti
Sağlıkta Kolaylık: Eskişehir’de Mesai Sonrası Poliklinik Hizmeti
SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN 10 ALTIN KURAL
SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN 10 ALTIN KURAL
GÖZ TANSİYONUNA KARŞI 7 ETKİLİ ÖNLEM!
GÖZ TANSİYONUNA KARŞI 7 ETKİLİ ÖNLEM!
Ramazan’da Beslenme Düzeni ve Yapılan Hatalar
Ramazan’da Beslenme Düzeni ve Yapılan Hatalar
Işık terapisi uyku sorunlarını giderebiliyor!
Işık terapisi uyku sorunlarını giderebiliyor!
Kalp Krizinden Korunmanın Yolları!
Kalp Krizinden Korunmanın Yolları!
SAHURUN GÜCÜYLE SAĞLIKLI BİR ORUÇ
SAHURUN GÜCÜYLE SAĞLIKLI BİR ORUÇ
Sağlıklı iftar sofrası için 10 öneri
Sağlıklı iftar sofrası için 10 öneri
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ
Grip Basit Önlemlerle Kontrol Altına Alınabilir
Grip Basit Önlemlerle Kontrol Altına Alınabilir
Sahurda tüketilen bir kaşık tahin mideyi koruyor…
Sahurda tüketilen bir kaşık tahin mideyi koruyor…
Ramazan Ayında Mide Yanmasına Dikkat!
Ramazan Ayında Mide Yanmasına Dikkat!
Manevi pratikler depresyon riskini azaltabiliyor!
Manevi pratikler depresyon riskini azaltabiliyor!
Ramazan Ayında Oruçluyken Egzersiz Yapmak Mümkün mü?
Ramazan Ayında Oruçluyken Egzersiz Yapmak Mümkün mü?
Maziden İstikbale Asırlık Şifa" Kitabı Tanıtıldı
Maziden İstikbale Asırlık Şifa" Kitabı Tanıtıldı
SAHURDA SAĞLIKLI BESLENMENİN 6 PÜF NOKTASI!
SAHURDA SAĞLIKLI BESLENMENİN 6 PÜF NOKTASI!
Ramazan’da kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalı!
Ramazan’da kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalı!
Ramazan’da sirkadiyen ritmin korunmasına yönelik öneriler
Ramazan’da sirkadiyen ritmin korunmasına yönelik öneriler
Enfeksiyonlara Savaş Açan Besinler!
Enfeksiyonlara Savaş Açan Besinler!
EVDEKİ HİJYEN SAĞLIĞI ETKİLİYOR
EVDEKİ HİJYEN SAĞLIĞI ETKİLİYOR
RAMAZAN AYINA SAĞLIKLI BAŞLANGIÇ YAPMANIN 5 YOLU
RAMAZAN AYINA SAĞLIKLI BAŞLANGIÇ YAPMANIN 5 YOLU
Evde diş beyazlatırken dikkat!
Evde diş beyazlatırken dikkat!
GENÇLERDE DİYABET, OBEZİTE VE KALP HASTALIKLARI ARTIYOR
GENÇLERDE DİYABET, OBEZİTE VE KALP HASTALIKLARI ARTIYOR
Obezite, Yüzyılın En Önemli Sağlık Problemleri Arasında Yer Alıyor
Obezite, Yüzyılın En Önemli Sağlık Problemleri Arasında Yer Alıyor
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Ses, Konuşma ve Yutma Bozuklukları tedavisi başladı
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Ses, Konuşma ve Yutma Bozuklukları tedavisi başladı

Bunlar da ilginizi çekebilir