Cumhuriyet’in 100’üncü yılı tüm ülkede olduğu gibi Eskişehir’de de coşkuyla kutlanıyor.
100’üncü yıla özel bir dizi etkinlik hayata geçerken, Tepebaşı Belediyesi tarafından yaptırılan 100’üncü yıl Cumhuriyet Anıtı’nın tarihsel boyutu anlaşılamadı.
Tepebaşı Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılına adanan 16’ıncı Pişmiş Toprak Sempozyumunda 25 sanatçı ortak bir anıt ortaya koydu.
“ANIT’TA CUMHURİYET’E DAİR NE VAR?”
“Cumhuriyet ışığımızı temsil ediyor” iddiasının ortaya atıldığı 100’üncü yıla özel anıt için vatandaşlar, “Anıta baktığımız zaman Atatürk, Cumhuriyet ve Eskişehir’e dair hiçbir şey bulamadık. Eğer varsa da bunun için tercüman gerekiyor. Bize birisi anlatsın” ifadelerini kullandı.
“YERİ DE TEPKİ TOPLADI”
Öte yandan böylesi anlamlı bir günde 100’üncü yıla özel yaptırılan Cumhuriyet anıtının yeri de tepki topladı.
Anıtın Tepebaşı ilçesinde Hoşnudiye Mahallesi’nde bulunan binaların arasında, görünmeyen, çok işlek olmayan bir bölgede olması, “Koskoca Tepebaşı’nda yer mi yok? Mustafa Kemal Atatürk’ün 100’üncü yıl emanetine böyle mi sahip çıkılıyor. 100’üncü yıl beton binalar arasına mı sıkıştırılıyor” sorusunu doğurdu.
“ANIT TDK’DAKİ ANLAMIYLA UYUŞMUYOR”
Anıtın Türk Dil Kurumu’nda ki anlamı, “tarihsel bir özelliği olan büyük ve önemli bir olayı, ulusça sevilen, sayılan, tarihe geçmiş bir kimseyi gelecek kuşaklara tarih boyunca anımsatmak için yapılan ya da dikilen, göze çarpacak büyüklükte, simge niteliğinde yapı, yontu, gömüt, sütun ya d a benzeri bir yapıt” olarak geçerken, bu anıtta tarihten kimsenin yer almaması da ayrıca dikkat çekti.
“CUMHURİYET ANITINDA “MEDUSA’NIN” İŞİ NE?”
Ortaya konulan anıtta Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar olarak bilinen Medusa’nın yer almasına ise hiç anlam verilemedi.